Petter A. Stordalen utlyser ny gründermillion. (Foto: Vibbio for Strawberry)
Petter A. Stordalen utlyser ny gründermillion. (Foto: Vibbio for Strawberry)

Stordalen utlyser ny gründermillion

I oktober skal Petter Stordalen igjen investere én million kroner i en «startup». Nå oppfordrer han skandinaviske gründere til å søke seg til Strawberry-millionen.

Publisert

I selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», som utkom i 2015, avsluttet Stordalen med en oppfordring til leseren; «send meg din beste idé, så investerer jeg én million kroner i den jeg tror mest på».

Fire i stedet for én

Over 1000 bidrag kom inn, før åtte finalister ble plukket ut til å pitche sin idé foran Stordalen og en utvalgt jury. Under finalen av Strawberry-millionen, endte Stordalen opp med å investere fire millioner i stedet for én.

Nå ønsker Stordalen igjen å investere i skandinaviske gründere.

Fjorårets vinner av Strawberry-millionen var Tibber. (Foto: Vibbio for Strawberry)
Fjorårets vinner av Strawberry-millionen var Tibber. (Foto: Vibbio for Strawberry)

– For 25 år siden gikk jeg inn i hotellbransjen med en drøm om å bygge noe som varer. Siden den gangen har det vært mange våkenetter, oppturer og nedturer. Flest oppturer. Men én ting er sikkert: jeg har aldri angret. Nå vil jeg hjelpe flere nordiske gründere til å ta sjansen på sin idé. Norden trenger visjonære gründere med ambisiøse mål og drømmer, sier eier av Strawberry, Petter A. Stordalen.

Best i verden for "startups"

På Verdensbankens liste over de beste landene for oppstartsbedrifter ligger de nordiske landene helt i tet. Årsaken er at man på tross av høy skattlegging, har transparente økonomiske systemer, velfungerende markedskapitalisme, robuste velferdsnett og lite korrupsjon. På Global Innovation Index, rangeres Sverige som verdens nest mest innovative land, kun forbigått av Sveits.

– Gründere i Norden har verdens beste forutsetninger for å lykkes, det er jordbærselgeren fra Porsgrunn et levende bevis på. Men selv med verdens beste forutsetninger, trenger man litt drahjelp i starten. Strawberry-millionen handler ikke om filantropi, men om å investere i bedrifter og mennesker som på sikt kan bidra til å skape arbeidsplasser, styrke økonomien i Norden og fremme utvikling, avslutter Stordalen.

– Ga enorm boost

Fjorårets vinner av Strawberry-millionen var Tibber, en nytenkende strømleverandør som ble lansert i 2016 og som automatiserer strømkjøp og strømstyring. Appen selskapet har utviklet handler den billigste fornybare strømmen som til enhver tid er tilgjengelig, og ved å koble til smart-utstyr jobber den også for at hjemmet bruker minst mulig strøm. På denne måten blir det bærekraftige alternativet også det mest lønnsomme.

– Å vinne konkurransen til Stordalen ga Tibber en enorm boost! Vi kunne sette fart i lanseringen, og nå ut til kunder mye raskere enn vi opprinnelig hadde håpet på. I månedene etter vi vant Strawberry-millionen har vi oppnådd en helt eventyrlig vekst, sier Edgeir Aksnes, administrerende direktør og gründer av Tibber.

Vokst

I tillegg til Tibber, valgte Stordalen også å investere i Key Butler (tidligere Lotel). Key Butler leverer rengjørings- og servicetjenester til mennesker som ønsker å leie ut boligen sin på Airbnb, men som ikke har mulighet til å stå for overlevering selv. S

iden i fjor har Key Butler utvidet virksomheten til Sverige, hatt en 300 prosent økning i antall kunder og vokser med rundt 15 prosent hver uke, heter det i en pressemelding.

Strawberry-millionen

·         Investering i nordiske gründerbedrifter

·         Deles ut høsten 2017 av Strawberry-konsernet som eies av Petter A. Stordalens

·         Delt ut første gang i 2016 i forbindelse med utgivelse av selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet»

·         Vinnere av Strawberry-millionen 2016 var Tibber og Lotel (nå Key Butler).

Powered by Labrador CMS