Det er en bransje som ønsker alle velkommen uansett bakgrunn, legning og nasjonalitet. I Norge står vi ovenfor en vekst som vil kreve mange nye medarbeidere i årene som kommer, og vi i Scandic gleder oss til å se mange nye medarbeidere fra hotellhøgskolen i vårt nettverk av hoteller som er Nordens største, sier administrerende direktør i Scandic, Svein-Arild Steen Mevold. (Foto: Odd H. Vanebo, arkiv)

Rekordmange søkere til hotelledelse

Hotelledelse har blitt en av de mest populære studieretningene i Stavanger. I oljehovedstaden er det nå flere som velger reiseliv enn oljerelaterte studier.

Publisert

I år er det flere søkere per studieplass til hotelledelse enn petroleumsfag ved Universitetet i Stavanger. Hotelledelse ligger på femteplass på listen over de ti mest populære studieretningene i Stavanger.

Det er stor nedgang i søkere til petroleumsfag over hele landet, viser søkertall fra Samordna opptak. Størst er nedgangen i Stavanger. Der har antallet som har satt «petroleumsgeologi - treårig bachelor i ingeniørfag» som førstevalg, falt med hele 70 prosent siden i fjor.

– Reiseliv er en næring i vekst som skaper arbeidsplasser i en situasjon der mange andre bransjer nedbemanner, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. (Foto: Arkiv)

Aldri vært mer populært

Det er første gang hotelledelse er så høyt oppe på listen over de mest populære studieretningene. Det kan delvis skyldes endrede opptakskrav, men NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold mener det er nærliggende å tro at den sterke turistveksten til Norge de siste årene har ført til at flere ser på reiseliv som et attraktivt og trygt karrierevalg.

– Reiseliv er en næring i vekst som skaper arbeidsplasser i en situasjon der mange andre bransjer nedbemanner. Søkertallene bekrefter at det er flere unge som begynner å få øynene opp for de mulighetene som reiselivet har å by på. Reiseliv har blitt et tryggere valg enn oljerelaterte studier i en tid med økt ledighet og utrygghet, sier Krohn Devold i en pressemelding.

Turistvekst i Rogaland

Rogaland legger bak seg tidenes sommer med en rekordvekst i utenlandske overnattinger. I juli ble det registrert 290 498 overnattinger i Rogaland, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er 22 907 flere enn i juli 2015 og en økning på 9 prosent. Utenlandske overnattinger økte med hele 22 prosent.

-Vi ser nå et skifte fra et oljesmurt reiseliv i Rogaland, med en overvekt av kurs- og konferansegjester, til en større satsing på ferieturister. Regionen har lykkes med å utvikle destinasjonen, gjennom blant annet effektiv digital markedsføring av spektakulære trekkplaster som Kjerag og Preikestolen, sier Krohn Devold.

Karrieredag i Stavanger

Nylig ble Norges største karrieredag arrangert innen reiseliv ved Universitetet i Stavanger. Mer enn 40 bedrifter fra hele landet var samlet for å møte studenter ved Norsk Hotellhøgskole (NHS).

– Norsk Hotellhøgskole ser en økning i antall søkere til hotelledelse. Det er første gang vi har en venteliste på denne linjen. Det sier litt om interessen rundt denne bransjen, og at flere studenter ser på reiseliv som en retning de vil få bruk for i fremtiden. Reiseliv trenger flere gode ledere, sier leder ved studentorganisasjonen ved Norsk Hotellhøgskole, Kim Roger Andersen.

– Vi ønsker alle velkommen

Administrerende direktør i Scandic Svein Arild Steen-Mevold, som selv har gått på hotellhøgskolen i Stavanger, bekrefter behovet for arbeidskraft i reiselivsnæringen.

– Det er en bransje som ønsker alle velkommen uansett bakgrunn, legning og nasjonalitet. I Norge står vi ovenfor en vekst som vil kreve mange nye medarbeidere i årene som kommer, og vi i Scandic gleder oss til å se mange nye medarbeidere fra hotellhøgskolen i vårt nettverk av hoteller som er Nordens største.

* 50 prosent av studieplassene er forbeholdt studenter med ett års praksis, mens de resterende 50 prosent av plassene er åpne for de som ikke har hatt ett års praksis – dette er nytt fra i år. Tidligere måtte alle ha ett års praksis før de begynte på utdanningen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS