Foto: Hurtigruten

Ansetter smittevernekspert som skal sikre tryggere seilinger

Hurtigruten ble svært hardt rammet av koronaviruset tidligere i år. Nå har selskapet engasjert en professor som skal forsterke selskapets smittevernkompetanse og sikre tryggest mulige seilinger.

Publisert
Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved UiT Norges arktiske universitet skal styrke Hurtigrutens medisinske team og gi selskapet råd om smittevern. (Foto: Hurtigruten)

Professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, er selskapets nye smittevernekspert. Han skal forsterke selskapets smittevernkompetanse og sikre tryggest mulige seilinger.

Erfaring fra bekjempelse av smitteutbrudd på cruiseskip

Olsvik har i mer enn et tiår vært ansatt ved det anerkjente US Centers for Diseases Control and Prevention (CDC), og har vært tilknyttet Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdensbanken. Han har også vært konsulent for FN, NATO, og for det norske forsvarets medisinske tjenester under Ebola-utbrudd i Afrika.

Olsvik har bred erfaring fra bekjempelse av smitteutbrudd på cruiseskip.

– Sikkerheten til gjester og mannskap om bord, og til samarbeidspartnere og folk i alle havnene vi besøker, skal alltid være Hurtigrutens øverste prioritet, sier konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Vokste opp i en Hurtigruten-havn

Ørjan Olsvik, som opprinnelig kommer fra Risøyhamn i Nordland, skal kombinere en deltidsstilling som rådgiver for Hurtigruten med sin professorstilling ved universitetet i Tromsø. Han vil også ha en sentral rolle i videreopplæring av Hurtigruten-ansatte på skipene og på land.

– Når du kommer fra én av de 34 havnene som Hurtigruten gjør anløp til langs kysten, er du vokst opp med en forståelse av hvor viktig denne livsnerven er for norskekysten. Jeg ser fram til å bruke kunnskapene og erfaringen min til å bistå i å gjøre alle seilinger mest mulig trygge for smittsomme sykdommer, sier Olsvik.

Olsvik vil også stå sentralt i arbeidet med å forsterke Hurtigrutens smittevernsystemer og -rutiner på de internasjonale ekspedisjonscruisene.

Tryggest mulige seilinger

Smitteverneksperten skal inngå i Hurtigrutens medisinske team og videreutvikle Hurtigrutens Trygge sammen-program sammen med det øvrige fagmiljøet i selskapet.

– Hurtigruten har i dag gode og effektive systemer for smittevern og -bekjempelse. Arbeidet fremover vil handle om å sikre etterlevelse og å optimalisere systemer og rutiner på linje med den nyeste forskningen og teknologien innen tester, vaksiner og andre tiltak, sier Olsvik.

Grundige gjennomganger av Hurtigrutens eksisterende kompetanse, prosedyrer og utstyr er allerede pågående. Innsikten vil løpende omsettes i nye tiltak.

Dekke både forebygging og bekjempelse av mulig smitte

Olsvik mener det er viktig at tiltakene programmet dekker både forebygging og bekjempelse av mulig smitte.

– Vi skal få til systemer og måter å jobbe på som kombinerer smittevern med kontroll av mulig smitte. Alle skal være kjent med sitt ansvar for å unngå at smitte kommer ombord på skipene og samtidig også vite eksakt hva de skal gjøre skulle en smittesituasjon likevel oppstå, sier Olsvik i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS