Diageo Bartender drink

To norske bartendere mot Diageo-finale

Diageo har invitert utvalgte bartendere i Europa til å komme med ideer til en helt ny type sprit. Vinneren kommer til å få sin idé lansert som produkt. Et ekspertpanel har valgt ut fire finalister, mens den femte deltageren bestemmes av publikum. To nordmenn, Pål Skar fra Bar Boca og Monica Berg fra Aqua Vitae i Oslo, er blant de 19 som har sjansen til å bli siste finalist. Avstemningen er åpen frem til og med 21.april.

Publisert

Illustrasjonsfoto

Diageo, med en lang tradisjon for produktutvikling og innovasjon, lanserer nå et nyskapende initiativ ­– Show Your Spirit by World Class. For første gang gir Diageo bartendere fra hele Europa en eksklusiv sjanse til å konkurrere om å få lansere et eget sprit- eller likørprodukt for Diageos premiumsegment Reserve Brands.

I tillegg til heder og ære, vil vinneren få fem prosent av omsetningen de første fem årene, og se sitt produkt ved siden av verdenskjente merker som Johnnie Walker Scotch Whisky og Ketel One Vodka. Ytterligere fem prosent av netto omsetning vil bidra til et fond for bartenderes nyskaping.

De første finalistene

Kvaliteten på konkurransebidragene var så høy at dommerpanelet fikk en utfordrende oppgave med å sile ut de 23 beste. Dommerne har derfor bestemt at de ønsker at fem finalister går videre, fremfor fire som opprinnelig var planen. De første fire finalistene som går videre til Boot Camp er:

Atalay Aktas fra Tyskland deltar med en rosa grapefrukt likør kalt «PomBelle»

Dee Davies fra Storbritannia vil med sin «Jin», skape en krydret sprit, destillert fra Sake, med innslag av ingefær og sitrongress.

Fjalar Goud fra Nederland vil med skape en krydret vintage jenever kalt «Cooper»

Naomi Mason fra Storbritannia vil lage en engelsk whiskey blandet med vanilje og bjørnebærsaft, kalt «Ripley Forge»

Norske deltagere

Nå er det opp til bartendermiljøet og publikum å velge ut den femte finalisten. Finalistene vil tilbringe fire dager ved Diageos Global Technical Innovation Centre, hvor de får utvikle produktet sitt, før de møter dommerne i finalen.

Vinneren annonseres 24. mai 2013.

“Figure” av Pål Skar, Norge

Produktoversikt: En likør inspirert av Midtøsten, med smak av fiken og styrken til en brandy eller cognac.

Pål Skar er fra Bar Boca i Oslo. Han vil skape en sprit med smak av Midtøsten. Ideen er fikeninspirert likør, hvor fruktens friskhet, balansert med en brandy eller konjakks styrke, vil komplimentere andre spritvarianter.

For Pål representerer Midtøsten mystikk, ulike krydder og frukter. Han mener dette er underrepresentert blant spritsmaker. Med utgangspunkt i en hjemmelaget fikensirup, har han knust granateplefrø for å beholde både sure og søte smaker, i tillegg til dadler for mer søthet.

Ideen bak drinken er at du bør bruke så mye ferske ingredienser som mulig. «Figure» anbefales derfor til en drink med brandy, tørr vermouth, agave og arugula blader.

– Å bli finalist ville være en drøm i oppfyllelse! Jeg meldte meg på konkurransen fordi jeg ville jobbe sammen med de beste, og skape et unikt produkt. Inspirasjonen kommer fra mystikken rundt nye smaker fra fremmede kulturer. Jeg er alltid på utkikk etter en ny smak og duft, sier Pål Skar.

“Velvetier” av Monica Berg, Norge

Monica Berg. (Arkivfoto).

Produktoversikt: Urtesprit med aroma inspirert av parfymens forførende verden

Monica Berg er fra Aqua Vitae i Oslo. Hun står bak «Velvetier» – den første ideen i kategorien urtesprit.

Her møter fin sprit parfymens luksuriøse verden. Velvetier er destillert fra en kornbase, før den er tilsatt et utvalg av bearbeidede planter, gjennom både destillering og maserasjon. Den unike blandingen inneholder toppnoter av siciliansk sitron, koriander og mandarin, etterfulgt av ingefær, vetiver og sedertre.

Inspirasjonen bak Velvetier er parfymens forførende verden, med sin mystikk og forlokkende egenskaper. Monica forklarer at parfymer kan forflytte deg til en annen tid eller et annet sted på et øyeblikk. De kan vekke følelser og tapte minner.

Monica foreslår at spriten brukes i «Velvetier Ritual Serve»: en spesialbrikke med Velvetier røkelse plasseres foran kunden. Før spriten serveres, tennes røkelsen og ritualet starter. Velvetier serveres så over is, eller etter kundens preferanse. Alternativt kan den brukes i «Essence of Night» sammen med Amontillado Sherry, frisk sitron, sirup, Maraschino og Crème de Violette.

– Å komme så langt er fantastisk! Å skape en egen sprit har alltid vært en drøm for meg, men jeg hadde aldri trodd at det faktisk kunne skje. «Show Your Spirit» er en fantastisk mulighet, ikke bare for å skape din egen sprit, men at produktet kan bli en del av Reserve merkene. Det føles litt som å komme på Hall of Fame. Inspirasjonen bak ideen min var at jeg ville skape noe personlig og unikt. Jeg tror du må ha med deg hjertet ditt i alt du gjør – og jeg håper folk vil gjenkjenne lidenskapen min i spriten, sier Monica Berg.

Kan stemme til søndag 21.4

For å stemme på bartenderen med ideen du mener fortjener finaleplass, besøk www.showyourspiritcompetition.com innen 21.april 2013. Følg konkurransen på Twitter: @ShowYourSpirit.

En gyllen mulighet

– «Show Your Spirit” representerer en fantastisk mulighet for nytenkende bartendere, som fort blir bransjens mest innflytelsesrike trendsetterne og eksperter. Ved å samarbeide er vi overbevist om at vi vil oppdage spennende muligheter, og kan skape et produkt som har potensiale til å bli den neste storsuksessen, sier Andy Fennell, Chief Marketing Officer hos Diageo.

– «Show Your Spirit» hyller bartendernes kreativitet. Vi ønsker å hedre deres yrke, og investere i deres lidenskap og talent ved å gi dem muligheten til å skape et nytt produkt med oss. Vi ser etter det lille ekstra som virkelig vil tenne oss. Vi tror kombinasjonen av bartendernes originalitet og Diageos markedsekspertise vil være en vinneroppskrift, sier Syl Saller, Global Innovation Director hos Diageo.

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS