Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Dette er vinnerne i Det Norske Måltid 2016

13 finalister gikk helt til topps i Det Norske Måltid 2016. Sør-Trøndelag og Rogaland er fylkene med flest vinnere, tre priser hver, Oslo er på en god tredjeplass i landets viktigste kåring av kvalitetsprodukter. I tillegg fulgte Wenche Andersen opp sin "forgjenger" Ingrid Espelid Hovig, og fikk Det Norske Måltids hederspris.

Publisert

I tillegg er det vinnere fra Oppland, Troms, Aust-Agder og Sogn og Fjordane.

Dessuten kom det en overraskende ekstrapris. Juryen valgte nemlig å dele ut en spesialpris til et enestående produkt fra Møre og Romsdal.

Dette er alle vinnerne

Årets det grønne foredlet:

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Grønvik Eplemost – Summerred fra Grønvik Gard (Rogaland)

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Juryen uttaler:
Med sin nydelige farge og komplekse aroma gir dette produktet vann i munnen lenge før man får smakt det. Lange sommerdager her langt mot nord og solid pleie legger grunnlaget for kvaliteten til råvaren som er brukt. Fint samstemt med godt håndverk resulterer dette i et friskt og velbalansert produkt med tydelig råvarepreg.

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Årets det grønne naturelle

Rosettkål fra Vang Gård (Oppland)

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Juryen uttaler:
Årets vinner arbeider for at norske forbrukere skal få flere fristende produkter å velge mellom i grønnsaksavdelingen. Produktet har et delikat og fristende utseende og en ren og god smak. Vinneren er et resultat av nitidig innovasjonsarbeid, kombinert med unik norsk stedlighet og en stolt bonde som tør å satse på nye produkter til den norske forbrukeren.

Årets godbit

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Bringebærsorbet, fra Reins Kloster AS (Sør-Trøndelag)

Juryen uttaler:
Årets vinner satser på kvalitet i alle ledd, noe som gjenspeiler seg tydelig i egenskapene til produktet – fra den flotte emballasjen til det fristende utseende og produktets intense smak. Produsenten satser stolt på lokale råvarer og videreforedler disse til en skikkelig godbit.

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Årets kjøtt foredlet

Villsauskank Frøya, fra Dalpro Gårdsmat (Sør-Trøndelag)

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Juryen uttaler:
Vinneren har laget et fortreffelig produkt med en tydelig geografisk tilhørighet, der denne tilhørigheten gjenspeiler seg både i historiefortellingen rundt produktet, råvarene som er brukt og ikke minst i smaken. Vinnerproduktet er et eksempel på hvordan en spenstig idé og god innsats fra produsentens side kan gi forbrukeren moderne og brukervennlige produkter, med unik smak basert på tradisjonsrike råvarer.

Årets kjøtt

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Årets ferske sommerlam – grillribbe naturell, Gilde Nortura SA (Oslo)

Juryen uttaler:
Vinnerkjøttet er svært saftig og mørt, med en ren, delikat og råvaretypisk smak. Den gode smaken og høye kvaliteten vitner om en ressurs Norge kan være stolt over. Norsk beite mellom fjord og fjell legger grunnlaget, men kontroll og presisjon i videreforedlingen er også helt sentrale faktorer for gode produkter til forbrukeren.

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Årets meieriprodukt, foredlet:

Økologisk Cottage Cheese, fra Rørosmeieriet AS (Sør-Trøndelag)

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Juryen uttaler:
Vinneren har laget et svært godt produkt og er dyktig og tydelig i sin kommunikasjon rundt produktet og sitt verdigrunnlag gjennom produktets emballasje. Produktet i seg selv har en ren, men samtidig kompleks smak, og har en fyldighet som skiller det fra andre produkter i samme kategori. Dette viser at vinneren er et premium-produkt, der råvare og produksjon spiller på lag.

Årets ost

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Lille Aske, fra Bo Jensen (Rogaland)

Juryen uttaler:
Med sitt innbydende utseende er vinneren en ost som appellerer til osteelskere. Melkekvalitet er et nøkkelord for produsenten, som yster av upasteurisert melk. Osten er frisk og kompleks på smak, og smelter som fløyel i munnen. Dette er en ost vi kan være stolte av at er produsert i Norge, siden kvaliteten er på internasjonalt nivå og fordi dette produktet utvider det norske osteutvalget.

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Årets sider (ny kategori i 2016)

Balholm Handverkcider med humle fra Balholm AS (Sogn og Fjordane)

Foto: Det Norske Måltid
Foto: Det Norske Måltid

Juryen uttaler:
Vinneren har en frisk og gyllen farge og er floral og kompleks på duft, der preg av råstoffet kommer tydelig fram. Smaken er frisk og balansert. Vinnerproduktet gir et svært godt inntrykk allerede når man får flasken i hendene, siden den oser av kvalitet. Produsenten berømmes for sitt arbeid med å få norsk sider ut på markedet og for å vise at det i denne prosessen også er mulig å leke seg med spennende smakskombinasjoner.

Årets sjømat foredlet:

Halvors Boknafisk Loin fra Halvors Tradisjonsfisk AS (Troms)

Juryen uttaler:
Med utgangspunkt i en lang tradisjon, har vinneren laget et kvalitetsprodukt basert på en ettertraktet og eksklusiv råvare. Dommerne uttaler at produktet har et svært delikat utseende og en ren, typeriktig smak. Nøkkelen til den unike smaken ligger i råvarekvaliteten i kombinasjon med en finstemt konserveringsteknikk.

Årets sjømat oppdrett

SALMABRG fra Salmon Brands AS (Oslo/Hordaland)

Juryen uttaler:
Årets vinner viser hvordan nytenkning og råvarekvalitet kan kombineres på en forbilledlig måte og komme forbrukeren til gode. Årets vinner er kjent for sin satsning på kvalitet og forbrukervennlige produkter, og har satt standarden i bransjen for hvordan fersk fisk kan foredles og selges. I årets vinnerprodukt utvider vinneren sin portefølje med et produkt som gjør det enklere for forbrukerne å velge fisk, og viser samtidig hvordan råvaren kan utnyttes til fulle.

Årets sjømat villfanget

Villkveite filet fra Domstein Sjømat AS (Rogaland)

Juryen uttaler:
Produsenten tilbyr med årets vinnerprodukt kvalitetsråvarer fra norske farvann til folket. Produsenten gir med dette produktet forbrukerne anledning til å tilberede herremåltid i hverdagen, og viser hvor viktig ressurs havet er. Produktet har et delikat utseende og smaker rent og ferskt.

Årets tradisjonsøl

Norsk Høst fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri AS (Aust-Agder)

Juryen uttaler:
Vinnerølet er et uklart øl med delikat farge, en fruktig nese og god konsentrasjon i smaksbildet, kombinert med en kremet og frisk munnfølelse. Produsenten har siden oppstarten vært med å på å sette Norge på ølkartet og har vært en viktig driver i håndverksølutviklingen i Norge. Selv om Norge har svært lange bryggetradisjoner, er vinnerølet et sjeldent produkt, i ordenes rette betydning, siden dette er et øl som utelukkende er brygget på norske råvarer.

Juryens spesialpris

Havsnø Flaksalt fra North Sea Salt Works AS (Møre og Romsdal)

Juryen uttaler:
Ikke alle produktene vi får inn til Det Norske Måltid passer som fot i hose i sin kategori. Det kan likevel være snakk om fantastiske produkter som fortjener heder og ære. Dommerne i de ulike juryene i år ble så begeistret for dette produktet at de valgte å gi det en egen pris, som vi har kalt «Juryens utvalgte». Prisvinneren er et svært delikat produkt, og representerer en tradisjon som ikke har blitt holdt i hevd i Norge i senere tid. Det er derfor svært gledelig at noen satser på en slik produksjon. Man kan kalle dette produktet både et «helt rent naturprodukt» og et produkt som viser norsk stedlighet på svært konkret vis.

DNBs publikumspris

Grønvik Eplemost – Summerred fra Rogaland

Juryen uttaler:
Dette er en pris der vinneren er stemt frem blant finalistene av de 500 gjestene i salen under finalegallaen til Det Norske Måltid, i regi av DNB.

Det Norske Måltids hederspris

Wenche Andersen

Wenche Andersen er en av landets største matprofiler, gjennom daglig formidling på kjøkkenet i TV2s God Morgen Norge-sendinger.

Wenche Andersen er en av landets absolutt ledende formidlere av norsk mat, norske mattradisjoner og gleden ved matlaging. Hun fronter hele det vide begrepet norsk matkultur, har solid grunnleggende kunnskap og samtidig en verdifull åpenhet.

Andersen samspiller bevisst med erfarne og uerfarne matentusiaster i sin formidling, med nysgjerrighet og entusiasme. Hun sprer matkunnskap og matglede til hele det norske folk og

har skrevet en rekke kokebøker. Hun fikk i 2004 Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris og ble i 2006 utnevnt til nordisk matambassadør av Nordisk ministerråd.

Det Norske Måltids hederspris har vært delt ut de siste fem årene, og det er de tidligere vinnerne som har stått for juryarbeidet sammen med Arne Hjeltnes

Tidligere vinnere er:

2015 Astri Riddervold

2014 Bodil Nordjorde

2013 Arne Brimi

2012 Halvor Heuch

2011 Ingrid Espelid Hovig

Årets matspire

I tillegg ble prisen Årets matspire delt ut, og vinneren ble Halvors Tradisjonsfisk.

Les mer om Årets matspire her: Årets matspire til Halvors Tradisjonsfisk

Kilde: Detnorskemaltid.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS