Illustrasjonsfoto: Chaîne des Rôtisseurs

Chaîne des Rôtisseurs med to ung-konkurranser på Smak

Det gastronomiske fellesskapet Chaîne des Rôtisseurs vil for aller første gang legge sine to prestisjefylte finaler til Smak 2020. På den siste dagen av messen, fredag 6. mars, skal det deles ut to titler.

Publisert

De to konkurransene er:

Jeunes Chefs Rôtisseurs

En nasjonal konkurranse for unge kokker under 27 år. Selve matlagingen foregår i Smak Mesterkjøkken, der seks finalister møtes til dyst.

Vinneren skal representere Norge i den internasjonale Chaîne des Rôtisseurs- konkurransen, i Paris 26. september 2020.

Jeunes Sommelier

En nasjonal konkurranse for unge servitører og vinkelnere om deres kompetanse innen vin og drikke til gode måltider. Minimum tre personer vil kjempe om å bli kåret til Norges beste unge sommelier i Chaîne des Rôtisseurs’ bedrifter.

Også her har vil vinneren delta i den internasjonale konkurransen i Paris.

– Dette gleder vi oss til – det er viktig å løfte frem neste generasjon innen gastronomi og kulinariske opplevelser, sier Thore Sande som er styreleder i den norske organisasjonen.

Stor fagkompetanse

Det er to kjente og høyt respekterte innen restaurantbransjen som er konkurransens «høye beskyttere» under årets arrangement:

Jørn Lie (tidligere manager fra kokkelandslaget, Vaaghals, Gamle Raadhus, Code Restaurant mm.) og Roar Hildonen (To Rom og Kjøkken, E.C. Dahls Pub i Trondheim, «Årets Restauratør» i 2016 m.m.).

«Mystery box»

Kokkene får en «mystery box» med ingredienser som må benyttes etter helt spesielle kriterier. Det gis 30 minutter til å forberede en tre-retters meny, deretter 3,5 time på å lage hele måltidet.

– Finalistene blir bedømt på smak, presentasjon og originalitet. I tillegg blir det gitt score for hygiene og organisering på kjøkkenet, forteller Thore Sande.

Internasjonale muligheter

Han forteller videre at det er knyttet stor prestisje til disse konkurransene – med mange muligheter for å åpne opp spennende karrieremuligheter, også internasjonalt. Den årlige vinneren i den nasjonale konkurransen deltar i den internasjonale. I 2019 ble den arrangert i Calgary i Canada – i 2020 er det Paris som er vertsbyen.

– De som deltar her, vil jeg spå en lysende fremtid innen hotell- og restaurantverden, sier Sande.

Over 750 års tradisjon

Chaîne des Rôtisseurs er en internasjonale forening som har sine røtter helt tilbake til år 1248 og opprettelsen av den franske laugsordningen.

I dag er denne kulinariske organisasjonen etablert i over 80 land – og arbeider for å engasjere medlemmer som brenner for alt som kan løfte verdien av god mat og bordets gleder. Chaîne des Rôtisseurs har så vel profesjonelle medlemmer som amatører. Dette gjør organisasjonen unik i så måte.

800 medlemmer i Norge

I Norge er det ca. 800 medlemmer fordelt på åtte avdelinger rundt om i landet. Hvert år bruker Chaîne des Rôtisseurs i Norge en del av medlemskontingenten til å premiere vinneren av de forskjellige lærlingekonkurransene, i de fleste fylkene.

Til sammen har organisasjonen hele 25 000 medlemmer globalt – med amatører og profesjonelle fra hele verden.

Prestisje

– Nå er enda en brikke på plass for å sikre at Smak 2020 blir den aller viktigste arenaen for alle oss som ønsker å bygge Norge som matnasjon inn i det neste tiåret, sier prosjektleder for Smak 2020, Torill Engelberg:

– Chaîne des Rôtisseurs har over tid høstet mye anerkjennelse for sitt arbeid i Norge – og har et enormt internasjonalt nedslagsfelt med mye prestisje. Vi ser frem til en flott og spennende finaledag med masse action og gastronomiske kunststykker.

– Det er viktig for oss at de store og anerkjente aktørene legger kåringene sine til Smak 2020, derfor har vi bevisst forsøkt å bygge en attraktiv arena for nettopp denne type eventer, sier hun.

Smak-prosjektlederen er stolt over å få heise frem unge talenter og skape oppmerksomhet rundt rekrutteringen til bransjen:

– Chaîne des Rôtisseurs viser på en elegant måte hvordan de unge kokkene og servitørene kan gå foran og vise vei, sier Engelberg.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS