Inviterer til et grønnere julemarked

Oslo Vegetarfestival inviterer til et plantebasert julemarked i Dogas lokaler lørdag 26. og søndag 27. november.

Heidi Røneid. (Foto: Oslo Vegetarfestival)

– Målet med julemarkedet er å skape et samlingssted hvor alle, fra de som bare spiser plantebasert, til de som kunne tenke seg å prøve en vegetarrett i julen eller etter jul, kan bli inspirert på kokkekurs, smake fantastisk julemat og kjøpe med seg mat og tilbehør hjem til jul, sier gründer Heidi Røneid.

En grønnere jul

Oslo Vegetarfestivals julemarked samler noen av landets største vegetar-influensere og noen av landets beste vegetarkokker for å inspirere til en grønnere jul.

Røneid startet Oslo Vegetarfestival i 2010, som har vokst til å bli et stort arrangement med over 6500 besøkende, i slutten av mai. For første gang arrangerer teamet bak Oslo Vegetarfestival et julemarked.

– Nøttestek er noe mange spiser til jul. Her brukes typiske julekrydder og tradisjonelt tilbehør passer veldig bra. Mari Hult fra Vegetarbloggen holder et kokkekurs på julemarkedet hvor hun lærer deg hvordan lage en fantastisk nøttestek, og gir gode tips til hvordan lykkes med julemiddagen, forteller Røneid.

Kurs, foredrag og julegaver

«Vegemama» holder foredrag om fermentering.

Det blir også kokkekurs om hvordan lage tilbehør til julemiddagen, bake julekaker uten egg, og fermentering. Selv om mange av foredragene og kokkekursene handler om julemat, er det også noen som passer for de som skal utfordre seg selv i januar.

– Mange har som nyttårsforsett at de skal unngå eller spise mindre kjøtt, og på julemarkedet kommer Veganergutta, kjent fra blant annet God Morgen Norge, for å lære deg hvordan lage Sataygryte – en kjempegod oppskrift som gjør at du garantert ikke kommer til å savne kjøttet. Og det blir også foredrag med gode tips til deg som vil spise mindre kjøtt i januar, sier hun.

I tillegg til foredrag og kokkekurs fylles Doga opp med stands, som hjelper deg bli tidlig ferdig med årets julegaver.

Bærekraftige gaver og god mat

Fungi selger umamisalt og andre gode smaksbomber. Sausen fungerer godt til all slags mat. (Foto: Oslo Vegetarfestival/Fungi)

– For dem som er opptatt av miljø og bærekraft, kan julen skape en del dilemmaer. På den ene siden vil du kanskje gi en gave til noen man er glad i, på den andre siden ønsker du kanskje ikke å kjøpe ting som ikke er bærekraftig. På julemarkedet har vi samlet utstillere, som selger bærekraftige julegaver. Det kan for eksempel være strykemerker, som kan brukes til å fikse opp klær, så de får lengre levetid, spiselige gaver eller opplevelser, sier hun.

Røneid forteller at det også blir mye god mat på markedet.

– Noe av det Oslo Vegetarfestival er mest kjent for er den gode maten, og vi har så klart også samlet noen av de beste vegetarkokkene til å lage mat på årets marked. Her blir det salg av meksikanske julefavoritter, julebakst, og andre spennende retter – både med og uten juletema. Det vil også bli mulig å kjøpe med julebakst og kaker hjem, som kan fryses, så du får unnagjort julebaksten og slipper stress rett før jul, sier Røneid.

Oslo Vegetarfestivals julemarked arrangeres 26. og 27. november på Doga i Hausmannsgate 16 i Oslo.

Du kan lese mer på Julefestivalen.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS