Illustrasjonsfoto: Tork

Vi velger ikke lufttørkere

En ny undersøkelse avslører at folk helst ikke vil bruke lufttørkere på offentlige toaletter. De velger helst papir.

Illustrasjonsfoto: Tork

Koronakrisen har skapt en økende bevissthet rundt helserisikoen folk er utsatt for i det offentlige rom. Ifølge en ny undersøkelse fra Tork svarer nesten 7 av 10 at det føles mindre sikkert å benytte fasiliteter med uhygieniske forhold nå enn før pandemien.

43 prosent av disse svarer også at de føler seg utrygge på toaletter utstyrt med kun lufttørkere.

Foretrekker løsninger som tørker direkte

Illustrasjonsfoto: Tork/Petter Hoelstad

Kravene til trygge hygieneløsninger i det offentlige rom er høyere nå enn noen gang før. Den internasjonale undersøkelsen ble utført i fire europeiske land, og tok for seg effekten koronakrisen har hatt på folks holdninger til offentlig hygiene.

Der kommer det frem at 80 prosent mener det er kritisk for samfunnets sikkerhet at man opprettholder en høy hygienestandard på offentlige toaletter.

Den økte bekymringen for hygienen og renholdet på offentlige toaletter har også ført til at folk foretrekker løsninger som tørker direkte, slik som papirhåndklær. Ifølge undersøkelsen ønsker 3 av 4 at flere fasiliteter skal tilby papirhåndklær som et alternativ til lufttørkere. Undersøkelsen viste også at 37 prosent har fått en økt preferanse for papirhåndklær sammenlignet med før pandemien. De vanligste årsakene til dette er, ifølge undersøkelsen, en oppfatning om at papirhåndklær er mer hygieniske (80 prosent), tørker hendene raskere (42 prosent) og sprer mindre bakterier i luften (39 prosent).

«I og med at referansen for papirhåndklær øker, kan det slå ut negativt å ikke tilby papirhåndklær på virksomhetens toaletter. Halvparten av de spurte svarte at det er mindre sannsynlig at de besøker fasiliteter som ikke tilbyr papirhåndklær som et tørkealternativ. 43 prosent sier også at de føler seg utrygge på offentlig toaletter som kun er utstyrt med lufttørkere», heter de i en pressemelding fra Tork – som selvfølgelig tilbyr papirløsninger.

– Korona-pandemien har vist at alle virksomheter trenger å tilpasse seg til en ny hygienestandard. Selv om noen virksomheter av hensyn til brukervennlighet valgte å installere lufttørkere før pandemien, er det ikke lenger nok for å tilfredsstille folks behov. En betydelig del av befolkningen føler seg nå mindre trygge om de må bruke lufttørkere. Vi har sett en tydelig økning i forespørsler fra driftsledere som ønsker å endre fra lufttørkere til papirhåndklær, sier «VP Marketing» i Essity Professional Hygiene, Alberto Cajiga.

Papir – eneste akseptable løsning

For hygienekritiske områder, slik som foredlingsanlegg og sykehus, har papirhåndklær lenge vært den eneste akseptable løsningen for tørking av hendene (1). I motsetning til papirhåndklær, produserer lufttørkere flere luftbårne dråper (2), noe som øker risikoen for bakteriespredning i luften. Friksjonen fra å tørke hender med tørkepapir hjelper også til med å fjerne flere bakterier enn andre tørkealternativer (3).

På grunn av koronapandemien er det sannsynlig at flere besøkende vil holde offentlige toaletter til de samme standardene som gjelder for andre hygienekritiske områder. Faktisk sier 80 prosent at de forventer at offentlige toaletter har et tryggere hygienemiljø nå enn før virusutbruddet.

– Undersøkelsen viser at det må være øverste prioritet for driftsledere å tilby løsninger som får folk til å føle seg trygge når de besøker offentlige toaletter, spesielt om de ønsker at de skal komme tilbake. Kostnadene for å ikke adressere disse bekymringene blir rett og slett for høye, sier Cajiga.

(1) Kilde: Huang, C Mayo Clinic, 2011

(2) Kilde: Margas E. et al, J Applied Microbiol, 2013

(3) Kilde: Todd, J Food Prot, 2010

Pressemelding fra Tork

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS