Stor trafikk på Brygga, og fulle hus hos Esmeralda. Det er sommer i Tønsberg.
Stor trafikk på Brygga, og fulle hus hos Esmeralda. Det er sommer i Tønsberg.

Sommerbyen Tønsberg

Tønsberg er sommerbyen: Brygga, restaurantene, folkelivet, konsertene i Foynhagen, Slottsfjellfestivalen og Kiss.

Bjørn B Jacobsen vurderer sommeren

Hvilken turistsommer står besøksindustrien foran her hjemme? Hva med nordmenns populære ferieland Sverige og Danmark? Hvordan vil økede levekostnader her hjemme, samt svak norsk krone, påvirke ferievalg og prioriteringer?

Horecanytt.no ser nærmere på situasjonen for besøksindustrien, og har bedt én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, og tidligere journalist Bjørn B Jacobsen (68) om et knippe situasjonsrapporter før sommeren.

Tønsberg kaller seg ikke bare sommerbyen. Tønsberg er sommerbyen, med Brygga, restaurantene, folkelivet, Foynhagens konserter, Slottsfjellfestivalen, og ikke før er festivalen over, er selveste Kiss klare for eneste konsert i Norge på sin avskjedsturné. 

Det hele skjer i Tønsberg.

Tønsberg imponerer. 

Det er som vi vet på destinasjoner som rager over alminneligheten, at det ofte er innovative og offensive næringsdrivende som ser mulighetene der de fleste andre tenker; oi, oi. Jon Terje Johnsen, hovedeier av både Foyn-sfæren og Slottsfjellfestivalen, er rivjernet Tønsberg er prisgitt å ha.

Besøksvennlig

Foyn Restaurant og inngangen til pulserende Foynhagen, som holder liv i Brygga og Tønsberg utover sommerkveldene.
Foyn Restaurant og inngangen til pulserende Foynhagen, som holder liv i Brygga og Tønsberg utover sommerkveldene.

Summen av det de produserer i Foynhagen, dagene rundt Slottsfjellfestivalen og Kiss-konserten for 18.000 glade sommeransikt, skaper omsetning og store verdier for hele byen.

Produktet Tønsberg er en kompakt by-destinasjon, som betyr at du kan parkere bilen og bare rusle rundt. Du har hele byen på armlengdes avstand; Brygga, hele sentrumskjernen og byens store kjøpesenter. Besøksvennlig til tusen.

Kommer du med bil, er heller ikke Tjøme og Verdens Ende langt unna. Rundt 20 minutters biltur. Venter gjør varme svaberg og ypperlig servering både på Restaurant Spiseriet og på Engø Gård.

Populære Esmeralda

Tia og Svennik Petterson foran populære Esmeralda på Brygga, som de eier og driver.
Tia og Svennik Petterson foran populære Esmeralda på Brygga, som de eier og driver.

Du spaserer ikke lenge på Brygga før du skjønner at Esmeralda er en restaurant-hit, enten det er lunsjtid eller utover ettermiddagen og kvelden. Har du hatt en fin opplevelse i Tønsberg, har du trolig spist på Esmeralda. Det er omkvedet.

De varter opp med glade sommersmil Svennik og Tia Petterson, som eier og driver Esmeralda. I 32 år har de servert og traktert titusener av besøkende i restauranten på Brygga, med gjennomgående høye kundescore. 60 ansatte i sommersesongen og en omsetning i fjor på 36,7 millioner netto.

– Nå er det moro å drive restaurant i Tønsberg. Folk strømmer til fra fjern og nær. Dette er en veldig fin tid for oss. Hektisk til tusen, men veldig artig. Vi har absolutt alle kategorier gjester. Fra gammel til ung, fra familie til business, fastboende, tilreisende og turister fra inn og utland, sier Svennik Petterson.

Brygga er fyrtårnet

Det fine med Norge et at vi har et bredt og spennende opplevelsesprodukt. Fra storslåtte naturopplevelser til de stadig mer populære sommerbyene. Et fellestrekk for populære sommerbyer er at de har én eller flere attraksjoner som trekker besøkende. Kristiansand har Dyreparken. Oslo har sin nye sjøside der kulturikonene står i kø. Tønsberg har Brygga der også også Vikingodden ligger, ved siden av Quality-hotellet. Her du kan se viking-entusiastene bygge spektakulære vikingskip i megastørrelse. Tønsberg er tross alt selve middelalderbyen, Norges eldste by.

Les også: Oslo, en av Europas heteste destinasjoner

Startet på 90-tallet

Hvem har ikke hørt om Hotell Klubben i Tønsberg, med alle sine sommershow oppigjennom tidende. Nå satser hotellet med nye investeringer.

Suksessen med Brygga startet forsiktig på nittitallet. Flere restauranter fulgte i Esmeraldas kjølvann de neste fem til ti årene. Quality Hotel Tønsberg, som inneholder Oseberg Kulturhus kom, og Thon Hotel på andre siden av Brygga, åpnet i 2001. Rett over gata ligger Hotell Klubben, Tønsbergs velkjente showhotell som vi husker fra før i verden, da de store showartistene som strømmet til Tønsberg.

Livet på Brygga går fra morgen til langt på natt. Svennik og Tia åpner dørene til Esmeralda klokken 10, og stenger etter midnatt. Menyen er innholdsrik, noe for alle smakssanser, enten det er lunsj eller middag. Innendørs i den rustikke og trivelig restauranten, kan du se pizzabaker Muuneb Khalid i sving, mens han baker pizza og skuffer dem ut og inn av den vedfyrte pizzaovnen. Joda, Esmeralda har vunnet priser for sine pizzaer.

Norgesmestere i pizza

Esmeralda får ikke bare mye skryt fra sine gjester, men har også vunnet priser for sin pizza. Her har pizzabaker Muuneb Khalid en pizza klar for servering til Svennik Petterson.
Esmeralda får ikke bare mye skryt fra sine gjester, men har også vunnet priser for sin pizza. Her har pizzabaker Muuneb Khalid en pizza klar for servering til Svennik Petterson.

– Vår italienske pizza er viden kjent, sier Svennik.

– Etter at røykeforbudet kom i 2004 måtte vi tenke nytt. Vi bygget en vedfyrt åpen pizzeria innerst i lokalet, med god hjelp av pioner Jan Vardøen. Kvalitetsråvarer og godt håndverk gav suksess. I 2009 vant vi norgesmesterskapet i italiensk pizzabaking på messen Smak09. På årets fagmesse Umami vant vår pizzaiolo Giadomenico Venerito førstepremien i kategorien «Margherita». Vi produserer også vår egen pasta på huset daglig, så vi legger kompromissløs ære i råvarer og handverket.

Tønsberg hele året

Brygga i Tønsberg med ekstra mange seilbåter, i anledning den store Færderseilasen nylig.
Brygga i Tønsberg med ekstra mange seilbåter, i anledning den store Færderseilasen nylig.

Tønsberg er veldig mye sommer. I likhet med vinterspordestinasjonene, som alltid har hatt utfordringen; «hvordan holder vi jevn trafikk når snøen smelter», har de store sommerbyene samme utfordring høst og vintertid. Hva gjør besøksindustrien når sommersola tar kveld?

– I slutten av august dabber trafikken noe av. Da puster de fleste som driver på Brygga ut, men ikke veldig lenge, sier Svennik.

– Tønsberg har blitt en travel by også på årsbasis, med stor tilflytting. Mange kommer innom Tønsberg fordi de vet at det er liv her hele året. Etter at Færder ble nasjonalpark, bidrar også det til økning av besøkende. Vi skal heller ikke glemme konferanser. Tønsberg har blitt en veldig populær konferanseby. Det merker vi godt. 

Behov for nytt hotell

Quality Hotel Tønsberg ligger i ene enden av Brygga.
Quality Hotel Tønsberg ligger i ene enden av Brygga.

Men, det skorter likevel på overnattingskapasitet. Et nytt stort konferansehotell hadde åpenbart gitt Tønsberg en fortjent og nødvendig dimensjon, skyter jeg inn. Larvik og Sandefjord banker Tønsberg ned i badesandalene når vi snakker antall årlige gjestedøgn. 

Musikkopplevelser i Foynhagen denne sommeren.
Musikkopplevelser i Foynhagen denne sommeren.

Her blir virkelig Tønsberg lilleputt. Så skal det sies at forklaringen her er at de to nabobyene i Vestfold først og fremst er store på camping, og derfor scorer høyt nasjonalt på SSBs offisielle gjestedøgnstatistikk. Tønsberg er dårlig på camping, men klart best av vestfoldbyene når vi snakker pulserende sommerby.

– Enig, det har du rett i, medgir Esmeralda-sjefen.

– Byen trenger et nytt stort hotell. Kapasiteten er sprengt opptil flere ganger i året, og vi mister nok endel konferanser til andre byer av den grunn.

Kraftverket Foynhagen

Få byer i Norge har et etablissement som Foynhagen, Bryggas store hagescene, med konserter og show i toppklasse. Her serveres de beste norske artister og band, i blanding med utenlandske, fra tidlig i mai til september. 

Det å ha et underholdningskraftverk som Foynhagen, betyr mye for omsetningen for hele Brygga, for hotellene og handelsnæringen, og er en stor kulturell verdibygger for hele Tønsberg.

Kultur er milliardbutikk

Restaurant «Spiseriet» på Verdens Ende er et ypperlig alternativ, med spenstig meny, god mat og trivelig vertskap. Du kan sitte både ute og inne.
Restaurant «Spiseriet» på Verdens Ende er et ypperlig alternativ, med spenstig meny, god mat og trivelig vertskap. Du kan sitte både ute og inne.

I 2023 er det ingen nyhet at kultur i ulike former gjør byer og destinasjoner mer attraktive, og dermed skaper både turisme og butikk. Verdiene ser vi både i kroner og mental boost. Fine kulturopplevelser smører hjernens gledessenter.

Er mange år siden 2008, da jeg skrev en kronikk om nettopp store begivenheters betydning. Case var Göteborg Universitet, som studerte hvilke verdier to Robbie Williams-konserter på Ullevi i 2006, gav Göteborg. Svar: 220 millioner svenske kroner. I fjor sommer genererte Ullevi-konsertene en meromsetning for Göteborg by på 1,4 milliarder svenske kroner.

Les mer om Göteborg her

Bygger posisjon

Thon Hotel ligger på selve Brygga.
Thon Hotel ligger på selve Brygga.

Der har du perspektivet på hva begivenheter betyr for en by, og dette er den pengemessige biten. I tillegg kommer kolossale immaterielle verdier, det vi ikke kan ta på, men som handler om trivsel, glede og goodwill for gjester, innbyggere og hele byens posisjon som en attraktiv destinasjon både å bo i og besøke.

Hva alle konsertene i Foynhagen fra mai til september genererer for Tønsberg by, vet jeg ikke, men dette kan med fordel undersøkes nærmere. Foynhagen er et kraftverk til glede for veldig mange kassa-apparater i byen, som igjen gir brutto verdiskapning for Tønsberg kommune.

Engø Gård satser

Engø Gård er et idyllisk anlegg, bare noen minutter fra der du svinger av i Tjøme sentrum. Absolutt verd et besøk.
Engø Gård er et idyllisk anlegg, bare noen minutter fra der du svinger av i Tjøme sentrum. Absolutt verd et besøk.

Det er mange idyller i Vestfold og Tønsberg-regionen. Engø Gård er én av disse. Som en grønn oase ligger anlegget der, like ved Tjøme sentrum, og bare stråler rekreasjon og harmoni.

Nå pågår byggearbeider. 160 nye SPA-kvadratmeter er satsningen for å få et anlegg som bidrar til mer helårs reiselivstrafikk på Tjøme, forteller direktør Emma Järpell.

– Våre lidenskapelige eiere, Siv och Rudolf Galligani, har i alle år investert for å kunne holde Engø Gård i verdensklasse. Dette er ytterlige et steg i den retningen. Her har det vært en fantastisk juni måned med høyt belegg, og juli ser også bra ut. Sommeren er vår absolutte høysesong, sier Järpell.

Både Engø Gård og Tjøme er definitivt magiske idyller i sommermånedene. Engø, kjent for sine menyer, har hele anlegget åpent i sommer, med tre ulike restauranter. Her er spa, nymotens padel og tennisbane. To båthavner og årets svetteste nyhet, badstuflåten «Babs».

Omsetter 42 millioner

Engø Gård.
Engø Gård.

Engø Gård har 26 årsverk og rundt 50 travle ansatte sommertid. Omsetningen i fjor var 42 millioner. 

Kundegruppene er god blanding. Mange bryllupsgjester i helgene, og ellers er mange gjester som gjerne overnatter et par dager, gjester som kommer på Engøs happenings, eller for å nyte et godt måltid i én av restaurantene.

9-retters

Menyutvalget er middelhavsinspirert a la Carte i «Brasseriet Nina», og på terrassen i «Sjøboden» serveres antipasti, og i «Pileredet» får du sommerens spennende 9-retters avsmakningsmeny.

Ane Brun kl. 04.00

Som om ikke alt dette var mer enn nok sommermeny, kan du oppleve Ane Brun på Verdens Ende søndag 2. juli kl 04.00. Ja, du leste riktig. De årevisse soloppgangskonserten i regi av Nøtterøy Kulturhus er populære. 

Du finner info her

Og om Kiss-konserten får du info her

Hva annet er det å si enn: Ha en strålende sommeropplevelse i Tønsberg-regionen i sommer!

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS