Ferske norgesmestere: Fra venstre Anton Söderman (Latte Art), Adrian Berg (Barista Championchip), Ole Kristian Bøen (Brewers Cup) og Ingrid Aas (Cup Tasting). (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

Her er vinnerne i NM i kaffe 2020

Adrian Berg (Barista Championship), Ole Kristian Bøen (Brewers Cup), Anton Söderman (Latte Art), Ingrid Aas (Cup Tasting) er vinnene av NM i kaffe 2020, som ble arrangert på Smak 2020 i forrige uke.

Her konkurrerte Norges beste baristaer om å vise sine kunster for hele den profesjonelle bransjen.

Det var hektisk aktivitet under dagene hvor konkurransene ble arrangert, og Norsk Kaffeinformasjon melder om strålende deltakelse og et glødende engasjert publikum.

– Tusen takk for alle prestasjonene, stundene, minnene og latteren sammen med dere fine kaffefolk gjennom uken som har gått, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon og nasjonal koordinator for SCA Norway.

SCA står for Speciality Coffee Association, og representerer nettverk i mer enn 70 land.

Resultater NM i Kaffe 2020

Barista Championship

Denne konkurransen har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra år 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne blir vurdert både teknisk og sensorisk. Deltakerne serverte fire espresso, fire espressodrikker med melk og fire signaturdrikker. I konkurransen fikk deltakerne bruke den kaffen de selv ønsket, og de fikk til sammen 45 minutter på seg til å forberede, produsere og fremføre samt opprydding og klargjøring til neste deltaker.

De tre beste i Barista Championship

De tre beste i Barista Championship: Christian Nesset (fra venstre) Adrian Berg og Alexander Monsen. (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

1. Adrian Berg, @April Athletes

2. Christian Nesset, Kaffemisjonen

3. Alexander Monsen, Norð Brenneri og Bakeri

Brewers Cup

I denne konkurransen handlet det om å lage best mulig håndbrygget kaffe. Her er en grunnleggende kaffeforståelse nødvendig for å oppnå et godt resultat. I denne konkurransen var alle manuelle bryggemetoder tillatt, og første del av denne konkurransen (compulsory) er at alle deltakerne får tildelt samme ukjente kaffe og må benytte samme type vann, resultatet bedømmes anonymt av dommerpanelet. Totalt fikk deltakerne 15 minutter på forberedelse og konkurransetid.

De tre beste i Brewers Cup

De tre beste i Brewers Cup: Christian Nesset (fra venstre), Ole Kristian Bøen og Adrian Berg. (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

1. Ole Kristian Bøen, representerer KAFFAbutikk

2. Christian Nesset, Kaffemisjonen

3. Adrian Berg, @April Athletes

Latte Art

I denne konkurransen handlet det om å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller et eget design. Resultatene ble vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster. I denne konkurransen ble det gjennomført tre runder som besto av Art Bar, Stage Preformance og en finale til slutt.

De tre beste i Latte Art

1. Anton Söderman, @Neongrut

2. Alexander Monsen, Norð Brenneri og Bakeri

3. Silvia Andersson, Stockfleths

Cup Tasting

I denne konkurransen måtte deltakerne smaksmessig skille kaffekoppene fra hverandre. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest med 10 innledende runder med fire deltakere. Deretter ble det gjennomført to semifinaler med de åtte beste deltakerne fra de innledende rundene som deretter ente opp i en finale med fire deltakere.

De tre beste i Cup Tasting

1. Ingrid Aas, Kaffebrenneriet

2. Diana Carolina Goicochea, Kaffebrenneriet

3. Vilde Lützow-Holm, @Joh. Johansson Kaffe

Kaffebrenning – NM-kvalifisering

Marit Lynes. (Foto: Karine H. Henriksen)

– NM i Kaffebrenning skal arrangeres 16. og 17.april. Det er nå over 70 brennerier i Norge, og derfor gjennomførte vi for andre gang i år en kvalifiseringsrunde, sier Lynes.

Den foregår slik at det skaffes til veie en kaffe som er helt «ukjent» i Norge, det vil si at ingen tidligere har brent denne kaffen fra denne farmen. Dernest skal man brenne og pakke en kg av denne kaffen.

Kaffen ble satt opp i en blind-cupping, tre tilfeldige ganger i løpet av en dag.

Til sammen var 21 brennerier med, og konkurrerte om de seks finaleplassene. De brenneriene som til sammen skåret høyest, får nå en plass i brenne-NM. Vinneren av brenne-NM går videre til VM i Warszawa i juni.

De seks kaffebrennerne som har kvalifisert seg er, i tilfeldig rekkefølge:

Johan Helstrøm Jørgensen, Jørgensen Kaffebrenneri

Kristian Helgesen, Langøra Kaffebrenneri

Tor Sigve Taksdal, Austrått Kaffebrenneri

Kjetil Russenes, Sognefjord Kaffibrenneri

Simo Kristidhi, Solberg & Hansen

Sverre Berg Lutnæs, @Mjøsen kaffe

Saken fortsetter under bildet

Dommerne i NM i kaffe 2020. (Foto: Norsk Kaffeinformasjon)

Arrangøren retter en stor takk til alle deltagere:

– Uten dere blir det ikke fest og konkurranse. Spesielt takk til sponsorer, frivillige og dommere. Det ligger utallige timer med arbeid for å få til alle disse konkurransene gjennom både RM og NM. Ingen ting av dette hadde vært mulig uten dere, sier Marit Lynes, Tobias Abrahamsen, og Madeleine Solheim, som alle tre sitter i styret i SCA Norway.

Denne saken er skrevet av Karine H. Henriksen

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS