Gurkemeie. (Foto: Colourbox.com)
Gurkemeie. (Foto: Colourbox.com)

Sju bruksområder for gurkemeie

De fleste har hørt om gurkemeie og er klare over at dette er et krydder som kommer fra Asia, nærmere bestemt Indonesia og Sør-India. Krydderet har blitt brukt i flere tusen år til mange ulike formål, blant annet som fargestoff både i mat og til stoffer, og til medisinske formål.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne saken er skrevet av Sunniva Hamren (Frisky.no)

Gurkemeie er også hovedingrediensen i curry, som er en velkjent asiatisk rett for de fleste. Krydderet har en karakteristisk oransje farge og en nokså skarp smak, som for mange minner litt om ingefær.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Helsefordeler

Det opptrer sjeldent alene, men brukes ofte som ingrediens i sauser og supper, og er som oftest å finne på ingredienslisten til sennep og worchestershiresaus. Samtidig blir dette krydderet i mange tilfeller brukt som erstatning for verdens dyreste krydder, nemlig safran.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mange påstår at gurkemeie har flere helsefordeler, fordi det inneholder antioksidantet curcumin. Dette stoffet sies å blant annet redusere og forebygge en rekke kroniske sykdommer samtidig som det kan være en hjelp på veien mot vekttap.

Sju gode råd med gurkemeie

De aller færreste vet hvordan de selv skal bruke dette mirakelkrydderet, og er usikre på hvilke bruksområder det har i et vanlig hverdagslig kosthold.

Følgende kommer derfor en liste med sju bruksområder for gurkemeie, slik at du endelig kan få brukt dette flotte krydderet som står og støver ned på kjøkkenhyllen.

1) Gi risen ekstra farge og smak

For mange mennesker kan ris ofte oppleves som kjedelig og smakløst. Dette kan man fort gjøre noe med ved å tilføre litt gurkemeie i risen og blande det sammen før man setter den til koking.

2) Gjør smoothien litt ekstra sunn

Å bruke fersk, revet gurkemeie i smoothien vil gi den et lite ekstra boost, men det går også fint an å bruke gurkemeie i krydderform for å oppnå ønsket effekt. Selv om gurkemeie har en nokså skarp smak, vil denne bli dekket over i smoothier fordi det er såpass mange andre ingredienser.

3) Tilfør gurkemeie i eggerøren

Å tilføre litt gurkemeie i krydderform i eggerøren eller rørt tofu vil gi frokosten den ekstra piffen man ofte savner. Fargen vil ikke forandres mye, slik at dette kan være en myk start å begynne bruken av gurkemeie på for de som ikke er vant til det fra før.

4) Bruk det i suppe

En god og varm kylling- eller grønnsakssuppe vil føles ekstra deilig ut med en liten klype gurkemeie i krydderform. Dette vil tilføre suppen det ekstra lille man ofte trenger på en kald vinterkveld.

5) Krydre stekte rotgrønnsaker

Gurkemeiens særegne smak passer spesielt bra sammen med ulike rotgrønnsaker, blomkål og poteter. Å kutte opp grønnsaker, ha de i en form, krydre og sette de i stekeovnen er både enkelt, godt og supersunt.

6) Lag hjemmelaget te

Bland gurkemeie med melk og honning for å lage en deilig og varmende te. Dette vil fungere godt på vinterstid som et naturlig middel mot forkjølelse.

7) Bruk gurkemeie som krydder til stuinger og grønnsaksblandinger

Gurkemeie kan brukes som krydder til mange ulike typer grønnsaker, men det passer ekstra godt til grønne grønnsaker som hodekål, grønnkål og for eksempel spinat.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS