Ingrid Espelid Hovig. (Foto: Morten Holt)

Ingen over - ingen ved siden

Flere sider av det nummeret 1 Horeca 2010 er viet hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig. Husstellæreren, som i løpet av året fyller 86 år, er den som utvilsomt har betydd mest for utviklingen av mat og ernæring her til lands.

Publisert

Dere får ha meg unnskyldt, både Bocuse d’Or-medaljører og andre anerkjente kokker og TV-kokker her til lands. Det er ingen over Ingrid. Og ingen ved siden eller like under heller. Hun er fortsatt Norges mest anerkjente og kjente kokk.

Selv om Espelid Hovig aldri vunnet noen kokkekonkurranse, er det hun som lært nordmenn å lage mat. Det var hun har lagt det solide grunnlaget for at vi de siste 20 årene har vunnet store og anerkjente kokkekonkurranser, Bocuse d’Or inkludert.

Sammen med lege og ernæringsekspert Kåre Norum (nå 77 år) lærte Ingrid hele det norske folk å lage mat – og fremfor alt sunn mat. Hun var langt forut for sin tid når det gjaldt å tenke sunnhet i kosten. Hun fikk Norum til å ta av seg den hvite legefrakken, og viste med det den menneskelige siden av medisinen og de riktige fakta om ernæring. Grønnsaker, frukt og fisk ble en naturlig del av det norske kostholdet.

Det er umulig å ikke like alltid like omgjengelige og blide Ingrid. De aller fleste over 20 år her til lands har et forhold til TV-kokken.

Og selv om hun jukset litt tror jeg de fleste TV-titterne har et litt mer behagelig forhold til Espelid Hovig enn til den noe mer bryske Eyvind Hellstrøm. Men så er forskjellen at Ingrid lærte oss å lage mat på saklig vis mens Eyvind og hans TV3-bakmenn lager TV-underholdning for enhver pris.

I Horeca nummer 1 2010 kan du lese om hva Ingrid Espelid Hovig tenker om mattrendene fremover (side 18-20), og hun er også portrettert på sidene 56-58.

Morten Holt, redaktør

Powered by Labrador CMS