Spesialitet til Havsnø. Fra venstre kokk Bent Stiansen, Michal Bietz Øverland, Arve Øverland og administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

Stiansen hedrer norsk salt

Havsnø fra North Sea Salt Works på Møre er tildelt Spesialitet-merket av Matmerk.

Publisert

– Klart Havsnø fortjener Spesialitet-merket for unik smak. Vi bruker det selv på Statholdergaarden, og saltet som North Sea Salt Works på øya Gossen i Møre lager er et håndhøstet flaksalt av fabelaktig kvalitet, sa stjernekokk og restauratør Bent Stiansen da han nylig overrakte Spesialitet-merket til saltet Havsnø.

Havsnø.

Håndverksmessig

Den lille, familiedrevne saltfabrikken North Sea Salt Works har bare eksistert i litt over to år, men har allerede fått mye oppmerksomhet. Saltet utvinnes på håndverksmessig vis fra rent sjøvann fra leia utenfor øya Gossen. Resultatet er kritthvite, sprø saltflak med en ren og mineralsk saltsmak.

– Vi i er veldig glad for den gode responsen vi har fått på saltet vårt både lokalt og rundt i landet. Det gir en god varme når man legger hjerte og sjel inn i et sånt prosjekt. Å bli anerkjent av Matmerk og bli tildelt Spesialitet-merket er som å få en sekser til en eksamen du har jobbet knallhardt for, sier Arve Øverland i North Sea Salt Works.

Gourmetprodukt av rent norsk sjøvann

– Å få norsk fingersalt salt på bordet, er vi de fremste til å heie på. At stolte lokale produsenter tar opp igjen gamle tradisjoner og satser, det står det respekt av. Klart man kan lage et gourmetprodukt av rent norsk sjøvann, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist i en pressemelding.

Det var lenge vanlig å lage salt langs Vestlandskysten, men fremveksten av billig importsalt førte etter hvert til at denne tradisjonen døde ut, og Norges siste saltverk ble lagt ned på slutten av 1800-tallet. Salttradisjonen lå lenge brakk, men North Sea Salt Works er nå én av flere små produsenter som lager kvalitetssalt.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Spesialitet

* Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

* Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

* Matmerk eier merkeordningen Spesialitet. Spesialitet-merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

* For å kunne vurderes må produktet oppfylle noen fastsatte krav. Deretter blir det bedømt av et uavhengig fagutvalg med høy matkompetanse. Blir det her vurdert som en unik smaksopplevelse sammenlignet med andre produkter i samme kategori, så kan det tildeles Spesialitet.

* Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.

* Les mer på Matmerk.no/no/spesialitet

Matmerk

* Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet.

* Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring.

* Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

* Les mer på Matmerk.no

Powered by Labrador CMS