Direktør hos Blaafarveværket, Tone Sinding Steinsvik, foran ostetunnelen 200 meter inne i Koboltgruvene i Modum der den prisbelønnede gruveosten ligger og godgjør seg. (Foto: www.persollerman.com)

Gruveost ut til folket

Gruvosten, som er den eneste av sitt slag i Norge, lagres i en egen spesiallaget ostetunnel, 50 meter under bakken og 200 meter inne i Koboltgruvene i Modum. Selve osten er laget på Eiker Gårdsysteri i Øvre Eiker, et moderne fjøs der kuene går fritt omkring og bestemmer selv når de skal melkes, spise og sove.

Publisert

Koboltgruven, som er nesten 200 år gamle, er en del av Blaafarveværket-museet i Modum, og det er i disse gruvegangene den unike osten ligger og modner i minimum et halvt år før den kan selges og nytes.

Gruveosten, som fikk bronsemedalje i World Cheese Aword i London, ble denne våren tatt inn i alle de 198 butikkene til Meny. (Foto: Blaafarveværket)

Perfekt «ostellima»

– Smaken på osten er selvsagt det viktigste, men historien med at osten modnes i Koboltgruvene er også veldig sterk, sier kategoriansvarlig for Ost i Meny, Siri Helen Hansen-Barry. (Foto: The Guild of Fine Food)

– Årsaken til at den lagres akkurat her er at luftfuktigheten er på nesten 100 prosent. I tillegg er det en veldig stabil temperatur inne i gruvene. Hver tredje uke vaskes osten med en saltløsning og håndvendes slik at den stabiliseres og får en jevn modning og en fin tørr skorpe. Alle disse spesielle forholdene gjør at osten får en særpreget og veldig fyldig smak, forteller direktør ved Blaafarveværket, Tone Sinding Steinsvik.
I 2016 fikk gruveosten bronsemedalje i World Cheese Aword i London, og osten er også norsk VM-deltaker under World Cheese Aword i Bergen i november i år.

I dagligvaremarkedet

Osten blir solgt både i Koboltgruvene, på Blaafarveværkets ulike utsalgssteder samt på Eiker Gårdsysteri, og nå har gruveosten også tatt skikkelig av ute i dagligvaremarkedet. Denne våren tok nemlig landets største supermarkedkjede; Meny, inn gruveosten i alle sine 198 butikker rundt omkring i Norge.

– Vi er veldig stolte av å kunne tilby gruveosten til våre kunder. Smaken på osten er selvsagt det viktigste, men historien med at osten modnes i Koboltgruvene er også veldig sterk. Eiker Gårdsysteri er en viktig samarbeidspartner for oss i MENY når det gjelder ost, og vi har også vært i Koboltgruvene og sett på ostens modning der. Det var slik det startet med at vi hadde lyst til å tilby denne osten til alle våre kunder, sier kategoriansvarlig for Ost i Meny, Siri Helen Hansen-Barry.

Kortreist

– På Blaafarveværket er vi opptatt av kortreist og hjemmelaget mat uten tilsetningsstoffer med vekt på lokale råvarer av høy kvalitet. Samarbeidet med Eiker Gårdsysteri med modning og lagring av ost i Koboltgruvene er et spennende opplegg som våre besøkende har satt stor pris på, sier Tone Sinding Steinsvik som gleder seg over at gruveosten nå også blir tilgjengelig over hele landet.

Alle besøkende som er på gruvetur i Koboltgruvene i Skuterudåsen vil passere ostetunnelen og få oppleve osten på nært hold i, og det er også mulig for grupper å bestille arrangementer med egen servering der de får en smakebit av den unike gruveosten.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS