Sjef i Q-Meieriene, Bent Myrdahl, har fått mye oppmerksomhet fra inn- og utland for kampen mot matsvinn. 28. mars inviterer han til Matredderdagen 2019 for å sette mer fokus på kampen. (Foto: Q-Meieriene)
Sjef i Q-Meieriene, Bent Myrdahl, har fått mye oppmerksomhet fra inn- og utland for kampen mot matsvinn. 28. mars inviterer han til Matredderdagen 2019 for å sette mer fokus på kampen. (Foto: Q-Meieriene)

Vil ha enda mer søkelys på matsvinn

For to år siden satte Q-Meieriene en ny standard for datomerking da de innførte «best før, men ikke dårlig etter» på melkekartongene. Nå fortsetter selskapet kampen mot matsvinn.

Publisert

– Vi kan ikke stoppe der. Kampen mot matsvinn må vi ta videre og vi inviterer derfor til Matredderdagen torsdag 28. mars 2019, der kampen mot matsvinn skal få ytterligere fokus, sier Q-sjefen Bent Myrdahl.

Ikke bærekraftig i lengden

Da han valgte å innføre den nye datomerkingen opplevde han et helt nytt engasjement for saken. Flere store bedrifter fulgte etter og han ble nedringt av journalister fra hele verden som synes dette var unikt.

– Det er kanskje ikke verdens beste forretningside å be folk bruke opp melken i stedet for å kaste den og kjøpe ny, men her må vi alle ta et felles ansvar. I Norge kaster vi 100 millioner liter med melk i året. Det er ikke bærekraftig i lengden - det skjønner alle, sier Q-sjefen engasjert.

Derfor ønsker han å ta kampen et steg videre og har fått en av verdens største kjendiser i kampen mot matsvinn til å snakke på Vulkan i Oslo på Matredderdagen.

Verdenskjent matredder

– Selina Juul har fått æren for å ha kuttet Danmarks matsvinn med 25%. Når én person kan ha så mye innflytelse på noe så viktig så kjenner vi oss igjen og måtte invitere henne, sier Myrdahl.

Selina Juul holder foredrag over hele verden og hennes intervju med BBC er sett mer enn 30 millioner ganger. Hun har også fått TV-tid på CNN og skriver om matsvinn i en av verdens største nettaviser The Huffington Post. Fra scenen i Oslo får hun nå sjansen til å påvirke nordmenns vaner.

Også Norges egen «matsvinndronning» Mette Nygård Havre har en sentral rolle under Matredderdagen. Hun er aktuell med boken «Spis opp maten» og har de siste årene bygget folkebevegelsen med samme navn.

Spis opp maten

– Det var Nygård Havre som pushet oss mot ny datomerking og siden den gang har vi engasjert Mette til å påvirke organisasjonen vår til å ta kampen mot matsvinn enda lenger. Vi har blant annet kuttet svinnet i produksjonen vår og fått alle ansatte til å ta denne tankegangen med hjem på kjøkkenet, sier Myrdahl.

Nygård Havre fikk i fjor ordet «matredder» inn på Språkrådets toppliste over nyord i det norske språk. Dette fikk Q-sjefen til å invitere språkforsker Helene Uri til arrangementet.

Kan språket vårt bekjempe matsvinn?

– Det blir interessant å høre hvordan språket gjør noe med hvordan vi agerer. De siste årene er det kommet mange nye «grønne ord» som kanskje får folk til å handle annerledes, sier Q-sjefen som er meget fornøyd med programmet, sier Myrdahl.

I tillegg kommer en av Norges fremste matsvinnforskere Aina Elstad Stensgård fra Østfoldforskning som de siste årene står bak de viktigste rapportene om matsvinn i Norge. Q-sjefen selv har selvfølgelig også ordnet seg taletid.

Matredderdagen arrangeres torsdag 28. mars på Vulkan Arena i Oslo. Du kan melde deg på her

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS