Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen driver Til Elise fra Marius i Utskarpen i Nordland. Nå er det nominert til Matprisen 2023 for Årets kjøkken.
Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen driver Til Elise fra Marius i Utskarpen i Nordland. Nå er det nominert til Matprisen 2023 for Årets kjøkken.

Dette er de nominerte til Matprisen 2023

Til Elise Fra Marius, restaurant Arakataka, Asia restaurant, Coor, Hurtigruten, Kolonihagen, Ask spekehus og Opaker Gård er blant de nominerte i forskjellige kategorier til Matprisen 2023, som denne gangen arrangeres for 10. gang.

Publisert
Arakataka i Oslo er nominert til Årets kjøkken sammen med Hardangerfjorden Lodge og Til Elise Fra Marius under Matprisen 2023.
Arakataka i Oslo er nominert til Årets kjøkken sammen med Hardangerfjorden Lodge og Til Elise Fra Marius under Matprisen 2023.

2023 er tiårsjubileum for Matprisen, og årets vinnere blir annonsert under en storstilt prisutdeling som avholdes på Sentralen i Oslo 13. november.

Samtidig vil også mottakeren av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Dette stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk.

Matprisen har åtte priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring.

Les også: Disse vant matprisene i 2022

Se alle de nominerte lenger ned i saken

Mer farbare ruter

Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

– Vi løser ikke klima- og naturkrisen uten å endre måten vi spiser og produserer mat på. Det er derfor Matprisen finnes: For å vise fram de viktige aktørene som går foran og som finner bærekraftige løsninger også der hvor det ikke er noe system eller politikk som bygger opp om det. Vi feirer de som dyrker, baker, steker, sanker, fisker, forsker og skriver fram maten som gir oss gode måltider, både i dag og i kommende generasjoner, sier juryleder Ingrid Kleiva Møller.

De nominerte til Matprisen 2023 er

Matprisen 

Kolonihagen 

Non Dos 

Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund

Årets kjøkken 

Arakataka (Oslo) 

Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen driver Til Elise fra Marius i Utskarpen i Nordland. Nå er det nominert til Matprisen 2023 for Årets kjøkken.
Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen driver Til Elise fra Marius i Utskarpen i Nordland. Nå er det nominert til Matprisen 2023 for Årets kjøkken.

Hardanger Fjord Lodge (Vestland) 

Til Elise fra Marius (Nordland)

Les også: Til Elise fra Marius, en matdestinasjon i nord (oktober 2020)

Årets storkjøkken 

Hurtigruten er nominert til Årets storkjøkken. Her serverer Keith Nilsson kongekrabbe.

Coor 

Hurtigruten 

UiO-seksjon for innkjøp

Les også: Coor: AI kan redusere matsvinn (juni 2023)

Debioprisen 

Kjersti Rinde Omsted er daglig leder for Opaker Gård, som er nominert til Debioprisen.
Kjersti Rinde Omsted er daglig leder for Opaker Gård, som er nominert til Debioprisen.

Asia Restaurant (Oslo)

Delås gård (Viken) 

Opaker gård (Innlandet)

Årets produsent 

Ask Spekehus (Viken) 

Far Seafood (Agder) 

Solhatt (Innlandet)

Årets formidler 

Maja Skogstad og Susann Stave, Barnematbyen 

Marit Kolby 

Tor Jacob Solberg

Årets salgskanal 

Dagens 

Matfra.no

Oda

Her kan du lese alle jurybegrunnelsene

– Viktig måte å løfte budskapet på

– Det varmer og gir håp å bli nominert til Debioprisen, I en tid der vi trenger mer oppmerksomhet rundt det medmenneskelige, på lokal mat, lokale kretsløp og sammenhenger, er Matprisen en viktig måte å løfte budskapet på. Det gir oss videre lyst til å fortsette det viktige arbeidet med å produsere mat på norske ressurser og formidle hvordan dette kan gjøres på en bærekraftig måte. Godt gammeldags 'ærbe' og flere hender i jorda. Det er dette vi brenner for! At vi sammen dekker Norge med levende bygder, matproduksjon og et liv på norsk fotosyntese, sier Raymund Watvedt fra Delås gård.

De er nominert til Debioprisen sammen med restauranten Asia og Opaker gård.

«Årets formidler»

I priskategorien «Årets formidler» er Marit Kolby en av de tre nominerte sammen med Maja Skogstad og Susann Stave som driver Barnematbyen og den nye lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg. Kolby kommenterer nominasjonen slik:

– Hva skal vi spise? Er svaret et slags mattestykke med et fasitsvar, tilsynelatende upåvirket av lokale forutsetninger? Eller krever det en mer helhetlig forståelse, der kostholdet må være råvarebasert og tilpasset vårt eget ressursgrunnlag? Min drivkraft er å vise frem hvordan helsen til både mennesker, dyr og klode er uløselig knyttet sammen, og mitt håp er at en bedre offentlig samtale om maten kan bidra til å ivareta dette i et evighetsperspektiv. Siden Matprisen nettopp er basert på slike verdier, er det å bli nominert til prisen for årets formidler en fantastisk anerkjennelse. Jeg føler jeg allerede har vunnet litt.

Stort mangfold på 10-årsjubileet

– Matprisen markerer sitt 10-årsjubileum i år og det skal feires. Det har aldri kommet inn så mange forslag til kandidater som i år og kvaliteten er høy. Juryen har i løpet av høsten vurdert over 150 enkeltvirksomheter. Vi ser et stort mangfold av virksomheter som jobber for et bærekraftig matsystem. Samtidig ser vi at det er et tøft marked for mange typer aktører, og da er det desto mer imponerende at de makter ikke bare ta hensyn til bunnlinja, men også til hva som er best for kloden, sier mangeårig jurymedlem Thomas Horne.

Som en del av 10-årsmarkeringen har Matprisen arrangert et Matsymposium på Vippa der forskere, bønder, kunstnere og filosofer møttes i en samtale uten sneversyn og båstenkning. Målet var deling av tverrfaglige innsikter og kunnskap fra både forskningens verden og matsystemets aktører.

Juryen

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på robuste matsystemer og i år består juryen av: 

Ingrid Kleiva Møller (juryleder og fagansvarlig for bærekraft mat i Fremtiden i våre hender)

Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett)

Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta)

Mikael Svensson (driver restaurant Kontrast, Avalon og b.culture)

Thomas Horne (forfatter og foredragsholder)

Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde)

Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i Norsøk).

Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Coop Lokalmat, Meny Matskatter fra Norge, Millum, Økologisk.no, Matvalget, Nores, Norges Bondelag og Thon Hotel.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS