Sushi illustrasjonsfoto003

Skal kåre Norges beste sushikokk

Lørdag 10. oktober arrangeres den norske delfinalen i Global Sushi Challenge, en verdensomspennende konkurranse med mål om å kåre verdens beste sushikokk. Med norsk laks som sentral ingrediens står mye heder og ære på spill for kokkene som kjemper om plassen i finalen i Tokyo inovember.

Publisert

Global Sushi Challenge er en prestisjefylt konkurranse i regi av World Sushi Skills Institute (WSSI) og Norges sjømatråd. Verdensfinalen arrangeres i Japan i november, med deltakere fra 14 land.

Førstkommende lørdag skal 12 dyktige sushikokker fra hele landet kjempe om å få representere Norge i finalen, med Arne Hjeltnes som konferansier. Her er det mye som vil stå på spill, både for hver enkelte kokk og for restaurantene de representerer.

Dette er finalistene

Stig Harris Fagerholt er en av finalistene i "sushi-NM". (Arkivfoto: Morten Holt)

* Vladimir Pak, Sabi Sushi, Stavanger

* Roger Asakil Joya, Stavanger

* Vladislavs Akopjans, Sabi Sushi, Sandnes

* Stig Harris Fagerholt, Gastronomisk Institutt, Stavanger

* Jose Luis Gregorio Rojas, Kokoro Norge, Oslo

* Gabor Vellai Sawan, Hanami Restaurant, Oslo

* Liang Ge, Hanami Restaurant, Oslo

* Sergey Pak, Nama, Bergen

* Mark Jayson Subia Alex Sushi, Oslo

* Narcin Jasiura, Barekoza, Moss

* Rune Irgens, Kystens Hus, Tromsø

* Pham Thanh Phong, Aiko Sushi, Odense

Juryen

I dommerpanelet sitter Wenche Andersen fra TV 2s God morgen Norge, Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi, finalist i Bocuse d`Or, Sebastian Myhre og de to prominente japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota.

Vinneren kåres etter en omfattende konkurranse, der bruk av råvarer, teknikk, presentasjon, hygiene og ikke minst smak blir avgjørende.

Norsk laks i førsteklasses sushi

Henrik V. Andersen er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Japan og Korea. Han ser på denne konkurransen som en bekreftelse på at norsk sjømat har et svært godt ry.

– Norsk laks er en av de mest sentrale ingrediensene i førsteklasses sushi verden over. Vi tror at Global Sushi Challenge vil bidra til å forsterke den globale utviklingen av sushikulturen, slik at enda flere forbrukere kan få gleden av å oppleve sushi av høy kvalitet. For oss i Norges sjømatråd er det ekstra hyggelig at norsk laks dermed også får stadig flere venner rundt om i verden, sier Henrik V. Andersen.

Japanske tradisjoner og norsk laks

Global Sushi Challenge er basert på det beste av japansk sushitradisjon, med sine strenge regler for riktig håndtering av råvarene. Og nettopp råvarene står svært sentralt i alt som har med sushi å gjøre. Det må være sjømat av aller beste kvalitet - frisk, fersk og velsmakende. Det er en stor fjær i hatten for norsk fiskerinæring at de kresne japanske sushimesterne ser på laks fra Norge som det aller ypperste som er å få tak i. Det er også årsaken til at Norges sjømatråd er en naturlig medarrangør av den globale konkurransen.

Formidabel sushivekst i Norge

Nordmenns appetitt på sushi vil ingen ende ta. I fjor spiste nordmenn sushi for hele 790 millioner kroner, en økning på nær 10 prosent fra året før. De siste ti årene har antallet sushirestauranter i Norge økt med nærmere 300 prosent, og ingenting tyder på at utviklingen vil stanse med det første. Selv om enkelte kan oppfatte det som en litt fremmedartet mattradisjon, har den samtidig mye «norsk» i seg. Med Norge som en sentral fiskerinasjon, har den rene, ferske fiskeretten også en naturlig plass på norske matbord, heter det i en pressemelding.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS