Mathallen (14)

Arkitekturpris til Vulkan og Mathallen

Vulkanområdet mottok denne uka hederlig omtale i Oslo bys arkitekturpris 2015. Vulkan er forvandlet fra nedlagt industriområde til et helt nytt byområde som er et trekkplaster for Oslos befolkning og gjester fra inn- og utland.

Publisert

Mathallen og Vulkan-området. (Foto: Morten Holt)

Siden Vulkan Jernstøberi ble nedlagt mot slutten av 1950-tallet har bygningene på Vulkanområdet vært utleid til ulike næringsformål. I 2003 kjøpte Aspelin Ramm Eiendom og Anthon B Nilsen Eiendom området og etablerte Vulkan Eiendom. LPO arkitekter vant konkurransen om å forme området. De opprinnelige bygningene er bevart og transformert, og nye bygg har kommet til.

Blitt en levende bydel

Mathallen. (Foto: Morten Holt)

– I arbeidet vårt ønsker vi å bruke arkitektur for å skape gode byområder og bruker ofte konkurranser og parallelloppdrag for å bidra til kreativitet og innovasjon. Vulkanområdet virker. Det er stort når denne måten å tenke byutvikling på når finalen i hovedstadens og folkets egen arkitekturpris, sier administrerende direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm Eiendom i en pressemelding.

– Målet var å transformere dette døde industriområdet til en levende bydel. Hovedgrepet var å binde området sammen med naboområdene gjennom aksene nord-syd og øst-vest, bruke god arkitektur og jobbe med riktig innhold, sier adm. direktør Peder Chr. Løvenskiold i Anthon B Nilsen.

Mathallen og energiverk

Mathallen. (Foto: Morten Holt)

Vulkanområdet brukes av alt og alle. Ikke minst har Mathallen i det gamle broverkstedet blitt et stort trekkplaster som bidrar til trafikk og lønnsomhet for hele området.

Scandic Vulkan. (Foto: Morten Holt)

I Mathallen er det kulinarisk skole, matservering og -handel og utstillinger som har inkludert så vel kyr som biler.

Vulkan har sitt eget, miljøvennlige energiverk for oppvarming og kjøling av bygninger og matvarer. Også med bildeling og P-hus for sykkel går området i bresjen for miljøet. Mangfoldet er stort – med hoteller, Bellona-kontorer, Westerdals og Einar Granum (skoler), barer, restauranter og konsertscenen Vulkan Arena som brukes til alt fra rockekonserter til gudstjenester.

– Det kunne ha vært fristende å gjøre hele jobben selv, men vi anbefalte likevel Vulkan Eiendom å bruke flere arkitekter til å tegne enkeltbyggene. Dette har bidratt til det mangfoldige uttrykket som preger Vulkanområdet, uttaler arkitekt Lars Haukeland i LPO arkitekter.

Arkitektonisk mangfold

Mathallen. (Foto: Morten Holt)

I tillegg til LPO er Kristin Jarmund Arkitekter og Niels Torp as Arkitekter MNAL blant arkitektfirmaene som har bidratt med å tegne bygg. Selv om livet på bakken i byrommet og ikke enkeltbygningene har stått i fokus, har flere av bygningene fått stor oppmerksomhet i inn- og utenlandsk presse. Det gjelder også to bikuber fra Snøhetta. De er plassert på taket over lobbyen i Dansens Hus som også er utformet av Snøhetta.

Vulkan er tidligere tildelt Betongelementprisen i 2012 for Vulkan Søndre Kvartal, Cityprisen i 2012, Narud Stokke Wiigs jubileumspris i 2011, Oslo Venstres miljøpris i 2010 for Bellonahuset.

Mathallen er dekorert med Olavsrosa (Stiftelsen Norsk Kulturarv) og ble i 2013 kåret til Årets handelsbedrift. Oslo kommune ble tildelt Statens bymiljøpris 2012 for blant annet Vulkanområdet. Westerdalsbygget var nominert til Statens byggeskikkpris 2012.

I Aspelin Ramm-konsernet

Vulkan-området med Mathallen. (Foto: Arkiv)

Siden 2009 er Vulkan Eiendom en del av Aspelin Ramm-konsernet, og eier gjennom datterselskaper Dansens Hus, Mathallen, Bellonahuset, Scenebygget samt næringsarealer inkludert hoteller i Søndre og Nordre kvartal. «Gamle Broverksted» eies av Anthon B Nilsen.

Prosjekter fra Aspelin Ramm har også tidligere nådd helt til topps i Oslo bys arkitekturpris. I 2012 vant datterselskapet Infill-prisen. Finaleplass med hederlig omtale gikk til Tjuvholmen i 2013 og Dælenggata 36 i 2014.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS