Ung Restaurant Havfruen2

Matglede i alle ledd

Restauranter, utdanningsinstitusjoner og andre støttespillere i Trøndelag har gått sammen i konseptet Ung Restaurant for å vise frem bransjen for potensielle søkere til restaurant- og matfag. De inviterer 10. klassinger til en dag på kjøkkenet, noe som blir meget godt mottatt både av restauranter og elever.

Publisert

Initiativtaker til Ung Restaurant; Geir-Rune Larsen (til venstre), sammen med deltakere og dommere fra Trondheim Kokkenes Mesterlaug, Kyrre Dybdal (til høyre), og Kokkenes Mesterlaug Nord- Trøndelag, Kenneth Hynne (nummer to fra høyre). (Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke)

– Her dyrker vi go’fot-teorien. Det handler om å bruke bransjen der de er gode, og det får vi til med dette konseptet, sier Geir-Rune Larsen, initiativtaker og avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim.

Får vist seg frem

Restaurantene i Trondheim er glade for å få vist seg fram på denne måten.

– Dette er et omdømmeprosjekt. Restaurantene stiller tid, rom og ressurser til disposisjon, og får vist seg fram som den faglige dyktige og kreative bransjen de er, sier Kyrre Dybdal i Trondheim Kokkenes Mesterlaug.

Ung Restaurant

Første forsøk som servitør ved Emilies – et spisested.(Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke)

Ung Restaurant går ut på at seks elever fra 10. trinn ved ti ulike ungdomsskoler er på kjøkkenet til 10 restauranter. De har en lik ramme for meny til en 3-retters, men alle gjør sine tilpasninger. Etter endt dag på kjøkkenet skal bordet dekkes til 25-30 inviterte gjester av politikere, lærer og foreldre.

Til slutt kåres en vinner, og denne gangen var det Hoeggen ungdomsskole og Søstrene Karlsen bar & kjøkken.

Stas å få prøve seg i stort kjøkken

Oldermann i Trondheim Kokkenes Mesterlaug, Kyrre Dybdal, sammen med deltakerne Ingrid og Marie på Ung Restaurant.(Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke)

– Jeg hørte om noen som var med i fjor, og fikk lyst etter å ha vært med på «Vi dekker til fest». Dette er kjempeartig, og stas å få prøve seg på et stort kjøkken, sier Ingrid fra Vikhammer ungdomsskole.

Restaurantene er entusiastiske til å være med, og Larsen møter ei veldig positiv holdning når han forespør restauranter.

Formidle muligheter

– Det er viktig for bransjen å få vist seg fram, sier kjøkkensjef Espen Aunaas ved Frati restaurant. Han er også opptatt av å formidle hvilke muligheter man har gjennom å gå restaurant- og matfag, ut over det å lage god mat.

– Det kan også innebære administrative oppgaver, kontakt med leverandører, eller man kan jobbe ved kjøkken i utlandet. Selv har han også vært kaptein ved det norske kokkelandslaget, og er nå konsernkjøkkensjef for flere restauranter i byen. – Vi må snakke opp hverdagskokken, og det er viktig å gi et realistisk bilde av hva man kan forvente seg. Samtidig er det fint å ha stjernekokker å se opp til, det gjør noe med motivasjonen til hverdagskokken også, sier Aunaas.

Et slikt møte er gjensidig positivt, også motiverende for restaurantene.

Positive spørsmål

Elevene fra Halsen Ungdomsskole er klare på Havfruen restaurant.(Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke)

– Tross vårt lille areal og mange kokker, ble Havfruens voksne kjøkkenpersonale imponert over neste generasjons kokker, sier innehaver Herbert Klein på restaurant Havfruen.

– En ting var maten som ble laget, det andre var alle de positive spørsmålene fra elevene som gikk på faglig nysgjerrighet, sier Klein og er glad for å få en litt annerledes dag der man får kjenne på en ny glød og iver fra de besøkende.

Menyen på Ung Restaurant bygger på Trøndersk Matmanifest, som vil fremme trønderske råvarer og matkultur.

Midt i matfatet

– Vi er midt i matfatet, og Trøndelag har fantastiske råvarer fra hav til fjell, sier Åslaug Hennissen fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som er en av arrangørene.

– Gjestene er mer bevisste historien bak det de spiser, og de som serverer og tilbereder maten har en viktig rolle i å formidle denne. Går man restaurant- og matfag, har man muligheten til å få enda flere til å bli interessert i det vi spiser. Det trenger vi!

Bak arrangementet står Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim Kokkenes Mesterlaug og Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS