GlutenfriPilsToreHage

Norge får glutenfri pils

Til glede for diabetikere og alle som har cøliaki: For første gang kommer det et norsk øl som er garantert glutenfritt. Det innføres nå felles merking i hele Europa av mat og drikke som er garantert glutenfritt. Ringnes Lite er først ut her i landet.

Publisert

Utviklingssjef Tore Hage i Ringnes. (Foto: Ringnes)

– Vi har jobbet iherdig for å få til et øl som er garantert forenlig med en glutenfri diett og som samtidig smaker som et skikkelig øl, sier utviklingssjef Tore Hage i Ringnes.

Glutenfritt øl kan lages på to måter. Enten kan man benytte glutenfrie råvarer, eller så kan man bruke tradisjonelle råvarer og fjerne gluten under produksjonsprosessen. Den første varianten er ganske enkel, men da vil smaken bli annerledes enn vi er vant til.

– Utviklingen av produksjonsprosessen med å ta bort gluten har vi jobbet med i flere år ved vårt søsterbryggeri Sinebrychoff i Finland, en del av Carlsberg-gruppen. Nå har vi overført denne teknikken til vårt mest kjente norske ølmerke, sier Hage.

Lavkarbo-øl

Ringnes Lite, som har mindre karbohydrater og færre kalorier enn vanlig øl, har vært å finne i butikkene i flere år. Nå er det videreutviklet, og lanseres som garantert glutenfritt i september.

– Vi har jobbet tett med Norsk cøliakiforening med å få til et godt øl som tilfredsstiller absolutt alle krav. Det nye ølet merkes med cross-grain symbolet, som gir en garanti for at det er glutenfritt, sier Tore Hage.

Symbolet er et kornaks med en strek over.

– Det gir en trygghet til forbrukerne at ølet er merket med dette symbolet. Vi synes det er veldig positivt at Norge får sitt første glutenfrie øl, sier ernæringsfysiolog og organisasjonskonsulent Lise Friis Pedersen i Norsk cøliakiforening.

Forskning viser at fem prosent av befolkningen har glutenintoleranse.

Men også mange andre vil ha glede av ølet. Ringnes Lite inneholder 30 prosent færre kalorier enn vanlig pils, og 70 prosent mindre karbohydrater. Alkoholstyrken er som vanlig pils, så det er ikke et lettøl i tradisjonell forstand.

Stort marked

Direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen sier det er et stort potensial for lite-øl med mindre karbohydrater enn tradisjonelt øl.

– På grunn av sammensetningen av næringsstoffer er det bra for folk med diabetes, og da snakker vi om mange mennesker, rundt 400 000 som ellers bør være varsomme med å drikke både vanlig øl og alkoholfritt øl.

Ølet vil være tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker fra begynnelsen av september.

– Vi oppfordrer utestedene til også å se potensialet i slikt øl. Kundene er mange, både diabetikere, cøliakere og folk som går på lavkarbodiett, sier Petter Nome, som får støtte av Norsk cøliakiforening.

– Med en større kjøpergruppe håper vi det blir lettere å finne ølet både på butikker og utesteder fremover, sier Lise Friis Pedersen.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS