Reinsdyr2

Toppscore til reinsdyrkjøtt

Av de ni mest brukte kjøttslagene i Norge, scorer reinsdyr høyest på smak, hårfint foran lammekjøtt. Halvparten av befolkningen sier at rein og lam er de kjøttslagene de synes er mest smakfulle.

Publisert

Folk flest liker reinsdyrkjøtt veldig godt (Foto: Colourbox.com).

Hjort, elg og okse kommer på de tre neste plassene, viser en landsrepresentativ undersøkelse Mediacom har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Jeg tror folk legger til grunn at rein er kjøtt med mye smak, og god smak. Reinsdyrkjøtt gir også assosiasjoner til helheten ved måltidet, tilbehøret og rammen rundt. Rett og slett at vi forbinder det med et smakfullt måltid, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat.

Det er første gang det gjennomføres en større kartlegging av reinsdyrkjøttets posisjon i den norske befolkningen.

– Undersøkelsen viser at vilt generelt, og rein spesielt, er populært, selv om vi ikke spiser det så ofte, sier Nordahl.

Ikke vanskelig

Undersøkelsen avdekker imidlertid at mange oppfatter kjøttet som litt vanskelig å tilberede. Mens kylling og svin får toppscore for å være enkelt å tilberede, ligger reinsdyr i motsatt ende av skalaen.

– Reinsdyrkjøtt trenger ikke å være komplisert. Kjøttet er så mørt at det er enkelt å tilberede en biff eller filet. Men det er også kostbart, og derfor er nok mange redd for å ødelegge det, mener Even Nordahl.

At reinsdyrkjøtt er blant de møreste kjøttslagene som finnes, er en godt bevart hemmelighet for flertallet av befolkningen. Kun tre av ti forbinder rein med mørt kjøtt.

– Svært få kjøttslag kan slå rein på mørhet. Det skyldes ikke bare at de fleste dyrene er kalver når de slaktes, for selv hos voksne reinsdyr er det meste av kjøttet mørt.

De delene som ikke er møre, går i hovedsak til spekepølse, joikakaker og kokekjøtt.

Mange muligheter

Finnbiff er den mest populære varianten av rein og blant de mest søkte oppskriftene på MatPrat.

Selv om finnbiff også er den store slageren i frysedisken, er biffer og fileter blitt mye mer tilgjengelig i butikkene de siste årene. Det gir også større muligheter til å variere bruken av reinsdyrkjøtt enda mer.

– Råvaren, reinskav, tilberedes av nesten alle på samme måte, i fløte- eller rømmesaus. Men som med biffkjøtt kan reinskav brukes på flere måter. Det egner seg for eksempel godt å bruke i reinsdyrpaté, sier Nordahl.

– Hvorfor ikke servere rein til forrett, det trenger ikke være hovedrett. Reinbiff er godt egnet til å graves, det er ypperlig til roastbiff eller rått som carpaccio, sier Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Undersøkelsen

Når deltakerne i undersøkelsen ble bedt om å krysse av for den/de kjøttslagene de forbinder sterkest med begrepet smakfullt, var svarene slik:

1) Reinsdyrkjøtt 50,46 %

2) Lam 50,35 %

3) Hjort 47,71 %

4) Elg 44,28 %

5) Okse/kalv 43,05 %

6) And 34,85 %

7) Kylling 27,04 %

8) Svin 26,61 %

9) Kalkun 21,68 %

Newswire

"
Powered by Labrador CMS