Reinsdyrburger

Vi spiser rekordmye reinkjøtt

Dagligvarebutikkene har aldri solgt så mye reinsdyrkjøtt som nå. Salget av frossent reinsdyrkjøtt økte med 8,5 prosent fra august i fjor til august i år, viser tall fra Nielsen Norge.

Publisert

Reinsdyrburger med kantareller og multedressing (Foto: MatPrat, Mari Svenningsen).

– Kjøttet forsvinner ut fra lageret i høyt tempo, og et par av de største butikk-kjedene har økt omsetningen med rundt 20 prosent det siste året, sier Thor Aage Pedersen, som eier landets største reinslakteri i Tana.

Ifølge Pedersen fortsetter økningen i høst.

– Lavere pris på kjøttet er den viktigste årsaken til at folk kjøper mer, i tillegg til at kjøttet er å finne i flere butikker over hele landet.

Slakteriet i Tana har over halvparten av markedet for reinsdyrkjøtt i Norge og har så langt i høst slaktet 8000 reinsdyr. I fjor foredlet slakteriet 44 000 reinsdyr, og målet er det samme i år.

Anvendelig

For fire år siden var det underdekning av rein, og kjøttet var vanskelig å få tak i. Nå er målet at kjøttet alltid skal være tilgjengelig i butikker og restauranter over hele landet.

– Våre undersøkelser viser at folk oppfatter reinsdyrkjøtt som godt, norsk, mørt og anvendelig. Her snakker vi virkelig om en naturlig råvare, sier markeds- og utviklingssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

MatPrat har i høst fått gjennomført en større spørreundersøkelse om vårt forhold til ulike kjøttslag. Reinsdyrkjøtt fikk toppscore for kriteriene smakfullt, rent, og eksklusivt.

– Fileter og biffer av reinsdyrkjøtt er eksklusiv mat det er lett å lykkes med og som skaper fest rundt middagsbordet. Finnbiff øker i popularitet og er den retten folk flest lager. Det er ikke rart, siden den både er kjempegod og så enkel å lage, sier Even Nordahl.

Mer kjøtt

Mesteparten av reinsdyrkjøttet som selges i Norge er frossent, og det sikrer bedre tilgjengelighet. Reinsdyrkjøtt forringes i liten grad av å bli fryst. Reinskav som benyttes i finnbiff kan man gjerne tilberede i halvtint tilstand.

– Det fineste med reinsdyrkjøttet er at det meste av kjøttet er mørt, og derfor er det lett å få til et godt resultat, sier Nordahl.

Tilgangen på reinsdyrkjøtt er begrenset, men myndighetene har vedtatt at det skal tas ut flere dyr de tre neste årene. På den måten sikres bedre beite, som igjen gjør at det fødes flere reinsdyrkalver. Målet er å holde produksjonen på et høyere nivå de neste årene.

Gjennomsnittlig uttak av rein er på drøyt 80 000 kalver på rundt 20 kilo hver i året.

– I gjennomsnitt spiser hver nordmann 300 gram reinsdyrkjøtt i året, og det utgjør ikke mer enn et par middager. Så dette er ikke akkurat hverdagskost, sier Even Nordahl i MatPrat.

Newswire

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS