Fiin Gammel Portvin

90 år i Norge for Fiin Gammel Portvin

Portvin har sterke røtter i Norge. Under brennevinsforbudet på 1920-tallet, den såkalte forbudstiden, var sterkvin den sterkeste tillatte alkoholdrikk. Faktisk var Norge et av de viktigste eksportmarkedene for portvin på den tiden.

Publisert

Vinmonopolet ble etablert som et privat aksjeselskap under statlig kontroll 30. november 1922, med enerettigheter som omfattet både import og salg. I disse årene ble Norge tvunget til å importere store mengder vin og brennevin gjennom traktater med vinlandene.

Klippfisk mot portvin

For Portugals del krevde den norske regjering en viss markedsandel av klippfiskimporten til Portugal, samt lavere avgifter for å anløpe portugisiske havner. Til gjengjeld forpliktet Norge seg til å importere store mengder portvin. Rekorden var i 1934 da importen og salget var på hele 2,8 millioner liter portvin. Til sammenligning var salget av all svakvin dette året på kun 690 000 liter.

* Fiin Gammel Portviin er ved siden av de legendariske Bordeauxvinene som f.eks. Chateau Latour, det eldste fremdeles levende vinvaremerket i Vinmonopolets hyller.

* Utrykket «Grønn genser» for å blande portvin i øl antas å ha sammenheng med Fiin Gammels grønne etikett som fremdeles er beholdt.

* Fiin Gammel har holdt stand i snart 90 år og er fremdeles det mest solgte portvinsmerket på Vinmonopolet i dag.

Området

Det har blitt dyrket druer i Dourodalen i hundrevis av år, men portvin som vi kjenner den i dag ble utviklet på 1700-tallet. Området for portvinsdyrking strekker seg fra ca 70 km oppover elven fra Porto og nesten helt til grensen mot Spania. Den midtre delen rundt byen Pinhao regnes som den beste med bratte skråninger hvor vinmarkene ligger i terrasser. Jordsmonnet består bl.a. av porøs skifer og granitt.

Blend

Fiin Gammel Portviin er en Tawny Reserve, som innebærer at vinen er en blend med en gjennomsnittsalder på åtte år. Fiin Gammel er en blend laget spesielt for det norske markedet og viser det virkelige aldringspotensialet til en eldre Tawny Reserve.

Fiin Gammel Portviin nytes gjerne lett avkjølt til nøtter, kaker eller noen biter god sjokolade. Den er også en uslåelig kombinasjon med karamellpudding og andre tradisjonelle puddinger. Vi må heller ikke å glemme den klassiske kombinasjonen med Stilton ost.

Fiin Gammel Portviin

Land/distrikt: Portugal/Douro

Produsent: Arcus Wine Brands

Pris: 200 kroner

Nettside: Arcus.no

Pressemeldiing

Powered by Labrador CMS