Eldhus Vossakorv Pølsemaker2

Nye norske produkter har fått Spesialitet-merket

Lutefisk fra Røst, Osten Lykle fra Ørsta og Eldhus Vossakorv er hedret med Spesialitet-merket. De to første produsentene ble hedret under Matstreif i Oslo, mens produsenten for Eldhus Vossakorv fikk merket under Bergen Matfestival.

Publisert

Daglig leder Olaf Johan Pedersen hos Glea sammen med statsråd Lisbeth Berg Hansen under utdelingen.

– Denne lutefisken er annerledes og velsmakende. Den har høy kvalitet basert på lokal tradisjon og lages av tørrfisk fra Lofoten, sier Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Statsråden roser produsenten Glea for matskatten som nå blir mer synlig for forbrukere som leter etter noe ekstra.

Skiller seg ut

Daglig leder Olaf Johan Pedersen hos Glea er både glad og stolt over å få utmerkelsen Spesialitet. Med det blir lutefisken han produserer innlemmet blant de såkalte norske smakverdighetene, som skal skille seg ut på markedet med unik smak, høy kvalitet og en spennende historie bak.

– Denne anerkjennelsen er kjempeviktig for oss. Dette betyr at vi har et produkt som skiller seg ut, det er ikke bare lutefisk, men en helt spesiell lutefisk. Det er viktig når vi prøver å skape et sterkt varemerke å ha et merke som Spesialitet på vårt produkt, sier Pedersen.

Også heder til Osten Lykle

Bente Reklev sammen med statsråd Trygve Slagsvold Vedum.

Lykle er en fast hvitost av geitemelk. Også den fik nylig Spesialitet-merket for sin unike smak og historie.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum roser ostens kvalitet som er et resultat av et stort løft blant geitebønder og meierier for å heve kvaliteten på norsk geitemelk og osten som blir produsert av denne melken. Osten produseres av TINE Meierier Ørsta av melk fra hovedsaklig Sunnmøre og Nordfjord.

– Lykle er et eksempel på at de store også satser på lokalmat. Spesialitet-merket viser fram kvaliteten og håndverket bak produktene og bidrar til økt lønnsomhet for bedriften. Merket er også viktig for å vise fram stolte norske matprodusenter og produkter i butikk og på markeder, slik at forbrukerne finner veien til det spennende norske matmangfoldet, sier Slagsvold Vedum.

Geitemelk

Meierisjef Bente Reklev i TINE Gruppen, er meget fornøyd med anerkjennelsen som ligger i merketildelingen.

– Mange har lagt ned mye arbeid i lang tid for å utvikle den spennende nyskapingen som Lykle er. Geitebøndene har økt kvaliteten på melken, noe som også har hevet smaken på osten, selv om oppskriften er den samme. Meieriet på Ørsta har eksistert siden 1889 og har samlet en håndverksmessig kompetanse som også har vært avgjørende.

Reklev håper Spesialitet vil hjelpe forbrukeren å finne fram til det unike produktet Lykle er.

– Osten er lett å like, samtidig som den er spesiell. Den er en lagret ost med fyldig og svakt syrlig smak, og er lett å anvende. Den passer perfekt som tapas, i toast eller på brødskiva. Vi synes Lykle hører hjemme i fellesskapet med andre Spesialitet-merkede smaksopplevelser.

Eldhus Vossakorv hedret med Spesialitet-merket

Eldhus Vossakorv er tradisjonelt produkt som også har fått spesialitetsanerkjennelse for sine smakskvaliteter. Eldhus Vossakorv kombinerer både tradisjon og unik smak.

Norsk pølseproduksjon har alltid stått sterkt på Voss, og akkurat dette produktet som røykes over åpent bål i eldhuset, der det fyres med oreved på tradisjonelt vis, ja det er virkelig godt gammel håndtverk. Dette produktet hører hjemme blant de unike og norske smaksopplevelsene merket Spesialitet står for, sier adm dir Nina Sundqvist i Matmerk.

En viktig anerkjennelse

– Å bli tildelt Spesialitet-merket for Eldhus Vossakorv er en viktig anerkjennelse for det arbeidet vi utfører for opprettholde produksjonstradisjoner som gir høg kvalitet her på Evanger. Alle som arbeider her på Evanger er delaktige i dette flotte kvalitetsproduktet. Det er med stor stolthet vi mottar denne utmerkelsen for Eldhus Vossakorv, sier fabrikksjef Bente Jorunn Hesjedal Sundheim.

Matmerks fagutvalg, som ledes av Lars Sponheim, la vekt på at Eldhus Vossakorv har en karakteristisk røyksmak, og en god smak av fårekjøtt da de vurderte produktet. Den ble også berømmet for å være meget saftig og kjøttfull.

Lutefisk fra Røst

Oppskriften på produktet er lager av Glea, opprinnelig for det lokale markedet på Røst.

Lutefisk fra Røst lages av Tørrfisk fra Lofoten, en råvare som har Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Lutefisk fra Røst er skåret som skiver med skinn og ben, etter tradisjon fra stedet.

Det å beholde ben og skinn på ferdig produkt gir en særegen smak til lutefisken.

Lutefisk fra Røst er lettere lutet enn vanlig lutefisk, noe som gir den et fastere preg som ferdig tilberedt lutefisk.

Lykle

Lykle er en tradisjonell fast hvitost av geitemelk, med tynn skorpe.

Lykle produseres på Tine Meieriet Ørsta som er et av bedriftens småskalaproduksjonsanlegg.

Lykle produseres av geitemelk som kommer fra Sunnmøre og Nordfjord. I perioder kan også melk fra Østlandsområdet brukes.

Ostens kvalitet er et resultat av at det har vært gjort et stort arbeid blant geitebønder og på meierier for å heve kvaliteten på norsk geitemelk og ostene som blir produsert av denne melken.

Osten er laget av pasteurisert geitemelk, og tilsatt salt og mikrobiell løpe

Produksjonen skjer i stor grad for hånd. Ostemassen løftes manuelt over fra pressekar til form, fra form over i saltlake og fra saltlake og over på trefjøler. All snuing av osten på trefjølene skjer for hånd.

Osten lagres ca. 8 uker før salg.

Smaken kan beskrives som ren, balansert, svakt syrlig, fyldig. Konsistensen er smidig og lett skivbar.

Eldhus Vossakorv

Eldhus Vossakorv produseres i Evanger i Voss kommune hvor den tradisjonelt har vært en del av naturalhusholdningen.

Ingredienser er lam- og fårekjøtt, storfekjøtt og kjøtt og flesk fra norsk svin. Krydret med salt og pepper

Pølsene blir røkt i gamle eldhus over små bål på gulvet. Det brukes en blanding av oreved og oreflis, og veden er fra området rundt anlegget i Evanger.

– Her er ingenting mekanisk styrt, men er prisgitt årstidene og naturen. Læretiden for de som røyker i eldhus er veldig lang, sier fabrikksjef Bente Jorunn Hesjedal Sundheim.

Spesialitet

Det å få Spesialitet-merket er en bekreftelse på at produktet er en unik smaksopplevelse.

Per i dag har 202 norske kvalitetsprodukter fått dette merket.

Får å få Spesialitetsmerket skal et antall fastlagte krav være oppfylt, b l a skal produktet være av norsk råvare, og være laget i Norge.

Et utvalg bestående av 10 fagpersoner vurderer produktets smak og innstiller til godkjenning.

Spesialitet skal skape stolthet og bevissthet rundt norsk matkultur og fortelle historien om menneskene som står bak.

Spesialitet skal vise veien til de norske «smakverdighetene».

Spesialitet tildeles av Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og Matdepartementet.

Powered by Labrador CMS