Luca Roagna

Vin for utålmodige

Tenk deg en klassisk Barbaresco med smak av sopp, gamle røtter, skogbunn og en strukturert, senete kropp med lang tørr avslutning. Så det motsatte: En vin med fersk frukt, fast struktur og en lang, druepreget ettersmak.

Publisert

– En tradisjonelt lagret Barolo eller Barbaresco får kompleksitet med alder, men den fine, delikate frukten forsvinner. Der Barbaresco gir smaken av tålmodig lagring, er Luca Roagna Langhe Rosso en druesmakende vin så og si rett fra planten, så fersk som man får den. Det er en vin for den utålmodige, melder markedssjef Annette Storm i Autentico.

Nær nebbioloopplevelse

Luca Roagna.

Luca Roagna drømte om å lage en usminket og umanipulert nebbiolovin, en vin som smaker slik Barolo og Barbaresco gjør mens de fortsatt ligger på tank i kjelleren.

Luca er ikke typen som lar det bli med tanken, så han gjorde slik han har gjort tidligere. Gjennom gode vinvenner fikk han tak i flott nebbioloråstoff fra barbarescoområdet. Siden målet var en vin tett-på-druen, var det viktig med gjæring i ståltank og å være ytterst forsiktig med filtrering. Etter samvittighetsfullt arbeid og en rekke smakinger var en ren og uttrykksfull vin av 100 prosent Nebbiolo klar.

Pølsevin for innsidedrikkere

– En fersk Nebbiolo er ikke for hvem som helst, og i hvert fall ikke for begynnere. Det er en vin for innsidedrikkere. Luca Roagna Langhe Rosso 2012 er eksklusiv, men forvent ikke at du skal like den ved første slurk. Her er ingenting gjort for at den skal være lett å like. Det rene uttrykket av Nebbiolo er formidlet så direkte som mulig, slik det er om du ikke tukler med det.

Der en klassisk Barbaresco gjerne trenger reduksjonssauser og sopp for å balansere er denne ferske og druepregede vinen en lett match med de naturlige smakene i det nye nordiske kjøkken. Er du ikke en kløpper innen ny, nordisk mat så prøv med pølse. Tenk håndlaget, taliensk pølse med fast kjøtt og en smak av salt og krydder. Det finnes nesten ingen nebbiolo med et slikt rent frukuttrykk tilgjengelig på vinmononpolet i dag.

Ung og merittert

Selv om vinen er ung har den allerede sine meritter. Den gled naturlig inn på vinkartet i Bjørn Svenssons nye restaurant Fauna i Oslo og Master of Wine Arne Ronold ga den toppscore i sitt nyhetsbrev i juli 2013.

I tillegg til at vinen er fersk og fruktig har ung vin en fordel i form av pris. Vinen er drikkeklar et knapt år etter innhøstingen av druene og det kommer derfor ingen pris på lagring. Også innen vin er tid penger.

Les hva vår vinanmelder Svein Lindin skriver om vinene til Luca Roagna en tidligere publisert artikkel på Horecanytt her

Les også mer om vinene på Vinofil.no

Luca Roagna Langhe Rosso 2012

Smaksnotat: Dyp rød farge med tett kjerne. Florale aromaer som av roser /fioler, modne røde moreller, tjære/lakris. Markert konsentrert anslag, tildels ungt tanninpreg og med smak som følger duftinntrykket med klassisk god syrlighet fra Roagna. 87 poeng, terningkast 5. (Svein Lindin, Vinofil.no)

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Druer: Nebbiolo (100 %) fra 25-40 år gamle vinstokker

Alkohol: 13,5 %

Pris: 160 kroner (BU)

Passer til: Drikk gjerne vinen sammen med pølse, en god spekeskinke eller faste, hvite oster som parmesan, og umbriacona. Vil du ha mer, så prøv med et pent stykke kjøtt av kalv eller lam.

Importør: Autentico

"
Powered by Labrador CMS