Gylne øyeblikk øl akevitt

Gylne øyeblikk fra Norske Akevitters Venner

«Gylne øyeblikk – norsk mat, øl og akevitt» er en ny bok som nå gis ut av Norske Akevitters Venner (NAV).  Boka på 206 sider presenterer den norske mat- og drikkekulturen – med verdens beste akevitt i sentrum.

Publisert

Omslaget på den nye boka «Gylne øyeblikk – norsk mat, øl og akevitt».

– Norske Akevitters Venner (NAV) mener det i årene fremover er behov for en høyere prioritering av norsk kultur generelt og norsk mat- og drikkekultur spesielt. Vårt mål er at denne boka skal bidra til dette, skriver presidenten i NAV, Per Harald Grue i forordet.

Saken fortsetter under bildet

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Norsk akevitt er unik med kjennetegn som sprit fra norske poteter, modning på fat og linjefrakt.

Norske Akevitters Venner har gjort det til sin misjon å ta vare på verdiene akevitten representerer, og sørge for at den styrker sin plass som følge til norsk mat, heter det i en pressemelding fra Norske Akevitters Venner.

Mat- og drikkekulturen i Norge

"

Unn Karin Olsen er redaktør for boka.

I dette selskapet hører også øl naturlig hjemme. I boka tas det en titt på mat- og drikkehistorien og det som ligger bak, når vi nå opplever at norsk mat, øl og akevitt løftes fram på en bølge av kreativitet og nyvunnet mat- og drikkeglede.

«Gylne øyeblikk» representerer en videreføring av studieheftet «Det gylne måltid», som utgitt i samarbeid med Norges Bygdekvinnelag i 2005.

Bidragsytere

Unn Karin Olsen er redaktør for boka, mens Anne-Lise Mellbye har vært bilderedaktør og hatt visuell regi.

Bilderedaktør Anne-Lise Mellbye. (Foto: Morten Holt)

Andre bidragsytere til boka er Sjur Harby, Per Harald Grue, Hege Ramseng, Amund Polden Arnesen, Petter Nome, Sigrid Strætkvern, Tore Hage og Lars Ole Ørjasæter. Isidor Åstrøm har tatt omslagsbildet.

Akevittguru Halvor Heuch har selvfølgelig også bidratt med sin kunnskap.

Bilde hentet fra boka.

Nicolai Blumenthal står bak designet av boka.

Både tradisjon og det moderne

– Boka favner både tradisjonelle måltider og det nye, kreative moderne norske kjøkken, slik det blant annet presenteres på NAVs akevittautoriserte restauranter. NAV er den eneste medlemsbaserte kulturorganisasjon som har norsk mat- og drikkekultur som hovedformål. Vi synes selv at «Gylne øyeblikk» presenterer og samler norsk mat og drikkekultur på en mer helhetlig, inspirerende og kreativ måte enn det som er gjort tidligere, melder presidenten i Norske Akevitters Venner, Per Harald Grue.

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Kapitlene

I boka finner du kapitlene:

* Norsk matkultur – tradisjon og identitet

* Norsk drikkekultur

* Krydder og urter i norsk øl og akevitt

Bilde hentet fra boka.

* Øl – tradisjon og mangfold

* Norsk akevitt – verdens beste

* Om å smake og bedømme akevitter

* Jakten på det perfekte akevittglasset

* En smak av Norge (oppskrifter med drikkeanbefalinger)

Heidi Bjerkan på Credo i Trondheim. (Bilde fra boka)

* På akevittmenyen (en smak av fire akevittautoriserte spisesteder, Café Sorgenfri i Oslo, Gamletorvet Spiseri på Gjøvik, Vertshuset Skarven i Tromsø og Engebret Café i Oslo)

* Akevittdrinker (et utvalg drinker med akevitt som sentral ingrediens, der bartender Halvor Digernes har bidratt)

* Til slutt er også en side i boka viet drikkeviser!

Gylne øyeblikk

Redaktør: Unn Karin Olsen

Bilderedaktør/visuell regi: Anne-Lise Mellbye

Design: Nikolai Blumenthal, Sentralen AS.

Antall sider: 200

Pris: 330 kroner. Boka selges gjennom Norske Akevitters Venners’ nettbutikk og til medlemmene gjennom regionorganisasjoner

ISBN: 978-82-999734-0-3

Boka er trykket i 3000 eksemplarer hos Merkur Grafisk AS, Oslo.

Nettside: Norsk-akevitt.org/

"
Powered by Labrador CMS