Foto: Tine/Ostecompagniet
Foto: Tine/Ostecompagniet

Norges beste ost skal konkurrere i VM

Norgesmester Norvegia skal delta i Oste-VM 2019 i Bergamo i Italia, men blir ikke alene om å forsvare Norges ære. Tine og OsteCompagniet stiller med hele 22 spesialoster.

Publisert

Norvegia Vellagret 5 år ble nylig kåret til Norges beste ost og får nå prøve seg i den internasjonale World Cheese Awards sammen med mange andre norske produkter.

Krever hardt arbeid

– Bak et ferdig utviklet produkt ligger det årevis med hardt arbeid. Et team med produktutviklere, emballasjeeksperter, designere og ostemakere med høy kompetanse i dette håndverket. Det dreier seg ikke bare om å få en god smak, men rett balanse mellom smak og tekstur er viktig for å få en god opplevelse av produktet. Det handler om å få fram det beste av den gode melka vi har her i Norge, sier May-Liss Røsberg Heggland som er produktutvikler og ostedommer i Tine.

Gode resultater i fjor

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food, og regnes som verdensmesterskapet i ost. Årets mesterskap er det 32. i rekken og arrangeres i Bergamo i Italia 18. – 20. oktober.

Osteprodusenter fra hele verden sender her sine aller beste produkter for å bli vurdert av profesjonelle ostedommere.

– I Norge gjøres det en formidabel jobb både på store og små ysterier, noe som har gitt oss oster i verdensklasse. Under fjorårets konkurranse i Bergen fikk Norge en ny verdensmester. Det var Fanaosten fra Ostegården, og i 2016 ble blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. Tine og OsteCompagniet fikk også med seg seks medaljer fra Bergen i 2018, opplyser Røsberg Heggland.

Økende interesse i Norge

Nina Nørve, daglig leder i OsteCompagniet som jobber med Tines spesialoster, håper på å komme hjem med medaljer i år også.

– Vi vet vi møter sterke konkurrenter. Samtidig har vi jo stor tro på at våre oster vil gjøre det bra, sier hun.

OsteCompagniet og Tine merker at osteinteressen i Norge er på vei opp. Ikke minst som følge av fjorårets VM i ost på hjemmebane.

– Norge har virkelig utviklet seg til å bli en ostenasjon, og mange forbrukere ønsker å lære mer om ost. VM vil nok sørge for at osteinteressen blir enda større, legger Nørve til.

Tine og OsteCompagniet

Her er de påmeldte ostene fra Tine/OsteCompagniet:

Selbu Blå

Chevre Haukeli Ramsløk

Chevre Haukeli Naturell

Kvitlin

Dovretinde

Snøhetta

Fryd Brie Pepper

Tine Sveitser Vellagret

Gamalost frå Vik

Tine Pultost Løiten

Vellagret Edamer

Små Blå Paprika/Rosèpepper/Chili

Balsfjord

Snøfrisk

Østavind

Jarlsberg Vellagret 5 år

1Norvegia Vellagret 5 år

Tine Norsk Alpeost

Ridder® Classic

Ekte geitost

Nøkkelost

Ekte Hvit Geit

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS