Notaker og Kaasin

FNs internasjonale Potetår

FNs internasjonale Potetår 2008 er offisielt markert på Landbruksmuseet på Ås. - Et startskudd for en rekke potetaktiviteter i løpet av året, sier Britt Kåsin i OFG

Publisert

11. april stod statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet for den offisielle åpningen av FNs internasjonale Potetår 2008. Dette skjedde på Norsk landbruksmuseum i Ås, der den internasjonale vandreutstillingen En hylling til poteta vil bli vist frem til 20. april, melder Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.Utstillingen er laget ved Det Internasjonale Potetsenteret i Peru (CIP), og ved åpningen orienterte CIPs direktør Pamela K. Anderson om det internasjonale potetåret og CIP. Norge er en av de viktigste bidragsyterne til det internasjonale potetforskningsinstituttet i Peru.Notaker foredro

Åpningen hadde også flere kulturelle innslag, blant annet et foredrag av forfatter Henry Notaker som fortalte Potetens kulinariske norgeshistorie. Alt skjedde i forbindelse med FNs internasjonale potetår 2008, som skal rette verdens oppmerksomhet mot betydningen poteten har for å sikre tilgang på mat. I løpet av året vil en rekke arrangementer bli gjennomført både internasjonalt og her til lands.

Startskuddet i år

- Det var en flott markering av det internasjonale potetåret, og samtidig et startskudd for enrekke potetaktiviteter i løpet av året, sier informasjonssjef Britt Kåsin i OFG.- Det blir et år det poteten får den æren og det søkelyset den fortjener. Fra å være redningen for mang en norsk bondefamilie i de harde tidene for et par hundre år siden, spiller poteten en like viktig ernæringsmessig nøkkelrolle også i dag, men nå i utviklingslandene. I en tid der u-landene opplever et press på landområder, matproduksjon, vann og miljø, kan økt potetproduksjon avhjelpe i mange land, mener Kåsin.Viktig

- Poteten er tilpasningsdyktig og næringsrik. Den kan dyrkes under de fleste vekstforhold og gi brukbare avlinger. Derfor vil den kunne være en stor og viktig næringskilde for vanskeligstilte mennesker, sier Kåsin.Etter ris og hvete er potet verdens tredje viktigste matvekst. Kina er i dag verdens største potetprodusent, foran Russland, India og Ukraina. Av 315 millioner tonn poteter som produseres årlig, dyrkes nå over halvparten, rundt 162 millioner tonn, i utviklingsland. Trenden har snudd- Poteten har hatt en nedadgående trend her til lands etter krigen, men nå de siste årene er det registrert en fornyet interesse for norske poteter. De har blitt mye bedre. Det har blitt større utbud av sorter, dessuten har bedre emballasje bidratt veldig positivt, sier Kåsin, som er levende opptatt av potetens rolle i norsk tradisjonsmat og kultur. Aktiviteter 2008Opplysningskontoret for frukt og grønt vil gjennomføre en rekke potetarrangementer i år.* Konkurranse om landets beste potetavdeling i dagligvarehandelen* Markering av den nye norske Ferskpoteten i juni.* Synliggjøring av potetene under konkurransene på Buffet 2008 i Stavanger i sommer, med både NM i kokkekunst og internasjonal Bocuse d'Or. * Feiring av starten på årets lutefisksesong i oktober, med Gulløye fra Nord-Norge og Ringerikspotet på menyen.

Powered by Labrador CMS