Gloria image - /srv/askmedia/image/6379/1/6379_1.jpg
Gloria image - /srv/askmedia/image/6379/1/6379_1.jpg

Familieeide fjordhotell går så det suser

De familieeide fjordhotellene på Vestlandet leverer solide resultater år etter år. Faktisk er resultatene enda bedre enn det regnskapene viser. For disse hotellene bruker mye mer av overskuddet på vedlikehold og oppgraderinger enn det som er vanlig for hotellene.

Publisert

Flere av hotellene er blant landets største i omsetning, deriblant Hotel Alexandra i Loen.

Hotel Union i Geiranger, Hotel Alexandra i Nordfjord, Walaker Hotell i Solvorn ved Lustrafjorden, Kviknes Hotell i Balestrand og Ullensvang Hotell i Hardanger er fem familiedominerte hoteller som stadig kan vise til sterke resultater.

Samtidig er de fem hotellene hjørnesteinsbedrifter i sine respektive kommuner. Nå er høysesongen i full gang på fjordhotellene.

Sterkt hotelldynasti

Richard Grov, direktør på Alexandra i Loen, uttaler:

- Utfordringen er å skape et produkt som er så bra at vi kan konkurrere med utenlandske destinasjoner, mener Grov. Familien Grov eier i tillegg Hotell Loenfjord i Loen, og venter en solid omsetningsøkning denne sommeren.

- Det er ingen tvil om at den sterke norske kronen får konsekvenser. Vi har færre bookinger fra USA og England. Og Spania også selv om euroen har holdt seg tålelig. Men Asia med Korea, Japan og Taiwan i spissen, samt Russland, øker noe i år.

- Total sett er vi godt fornøyde. Vi har jo over 70 prosent belegg til tross for at vi sliter med både manglende kommunikasjon og elendig veivedlikehold, har Grov uttalt til Dagens Næringsliv.

Tilbake i vedlikehold

Edmund H. Utne på Ullensvang Hotel i Lofthus i Hardanger sier:

- Det er egentlig et under at vi er til. Kapasiteten rundt innfallsportene til landet vårt, som på Gardermoen, øker kraftig. Og de har jo lavsesong sommerstid når vi har høysesong. Konkurransen er beinhard, sier Edmund H. Utne på Ullensvang i Lofthus i Hardanger.

Likevel går det ikke så aller verst økonomisk dersom en justerer for at disse hotellene bruker langt mer penger på vedlikehold og oppgraderinger enn det som er normalt i hotellbransjen.

- Tilbakefører det vi kan

- Vi tilbakefører alt vi kan tilbake i bedriften. Egentlig går det bra, sier Utne som i likhet med flere av de andre familieeide hotellene har skilt drift og eiendom i to separate selskaper. Driftsselskapets resultat avhenger således av hvor mye eiendomsselskapet tar i leie. Og det er naturlig nok i eiendomsselskapet de store verdiene ligger.

Powered by Labrador CMS