OL gull til Norge i Erfurt 2008! (Foto: Tom Haga)

Norge tok gull i kokke-OL

Anført av Sven Erik Renaa gikk det norske kokkelandslaget gikk helt til topps i kokke-OL i Erfurt i Tyskland, og fulgte opp Geir Skeies seier i Stavanger. Norske kokker har etablert seg helt i verdenstoppen.

Publisert

Det er første gang Norge tar sammenlagtseieren. 32 land har deltatt i kokke-OL i den tyske byen Erfurt denne uken.

De norske kokkene tok også gull i enkeltkategoriene varmmat og matkunst.

– Vi har jobbet systematisk med forberedelser i fire år nå. I det siste har vi hatt mange helgesamlinger med lange dager og netter, sier manager Sven Erik Renaa.

De 11 kokkene på det norske laget er regjerende verdensmestere fra VM i Luxemburg i 2006, men forrige OL var det Sverige som vant.

Mens lag fra andre land til tider har virket hektiske og stresset, har en kjapp og stille effektivitet preget det norske laget under konkurransene i Erfurt.

– Vi har terpet så mye på konkurransesituasjonen og fokusert mye på gode smaker. Og under konkurransen fungerte laget optimalt. Alt satt i fingrene, sier Renaa.

Norske råvarer

Kokkelandslagets medlemmer kommer fra hele landet (se nederst i saken).

Det siste halvåret har laget vært samlet til treningssamlinger på Sørumsand utenfor Oslo annenhver helg. Laget har siden 2005 bestått av både unge rekrutter og ’’gamle’’ ringrever for å sikre kontinuitet.

– Konkurransen består av så mange elementer at det bare er hard jobbing som fører til et godt resultat. Vi føler at seieren er fortjent, sier Sven Erik Renaa.

Alle på laget har hatt sine klart definerte oppgaver. De har et skarpt blikk for detaljer og har vært hundre prosent skjerpet både dag og natt.

Det norske laget er bevisst på å bruke mest mulig norske råvarer.

– Vi er ambassadører for Norge og for norsk mat, så vi bruker det ypperste som finnes i det norske matfatet.

Varmrettmenyen onsdag bestod blant annet av norsk fjordørret og norsk lam.

Hørbare fans

Blant de 40 nasjonene som totalt deltar i OL har Norge hatt den klart største delegasjonen tilreisende, med en stor og hørbar fanklubb.

– Det har vært flere hundre norske supportere her, og vi synes det er fantastisk at så mange viser interesse for det vi gjør, sier Sven Erik Renaa.

Her jobber de

Landslagets kokkemedlemmer kommer fra hele landet - fra Kristiansand i sør til Andørja i Troms i nord, selv om de fleste jobber i Stavanger eller Oslo.

Her arbeider kokkelandslagets medlemmer:

Team manager Svein Erik Renaa - Gastronomisk Institutt, men skal snart åpne egen gourmetrestaurant i Stavanger.

Teamkaptein Gunnar Hvarnes, kokk - Gastronomisk Institutt, Stavanger

Andreas Myhrvold, kokk- Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Espen Vesterdal Larsen, konditor - Kulinarisk Akademi, Oslo (tidligere Gastronomisk Institutt i Oslo).Kari Innerå, kokk: Blir ny kokk på den restauranten Cru Vinbar og Kjøkken, som åpner i november (kommer fra Kulinarisk Akademi i Oslo, tidligere GI Oslo)

Kjartan Skjelde, kokk: Tango Bar & Kjøkken, Stavanger Restaurant og bar som serverer en ny meny hver dag. Her kan gjester som vil unne seg litt ekstra også innta en champagnelunsj hver lørdag. Sverre Sætre, konditor og eier av Sverres Konditori AS, Oslo Her lages og selges alt fra konfekt, iskrem og dessertkaker til hermetikk og syltetøy. Sverre Sætre tilbyr en også en rekke konditor- og sjokoladekurs for gourmeter. Gjermund Kværna Bjelland, commis hos Sverres Konditori AS, Oslo Ronny Kolvik, kokk på Palace Grill, Oslo Intim gourmetrestaurant som ikke tar bordbestilling, men fylles opp fort. Menyen skiftes hver dag, og det er tilgangen på råvarer som avgjør hva som skal serveres. Even Ramsvik, kokk på Restaurant Oscarsgate, Oslo Denne innovative restauranten har kun 22 sitteplasser, og baserer seg på en "nytenkende matfilosofi". Restauranten er en Michelin-stjerne. Elise Bratteng Rønning, commis på Britannia Hotel, Trondheim Trondheims kjente femstjernes Britannia Hotell og huser Palmehaven, en av Trondheims mest kjente restauranter.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS