Dårlig håndvask, mener Mattilsynet

Mattilsynet offentliggjorde fredag årsaken til at 200 mennesker ble smittet av magevirus på Clarion Hotel Airport på Gardermoen. Siste helgen i september ble hotellgjestene smittet av en mage-/tarmsykdom. Gjestene ble syke med oppkast og diaré. Tidligere har Mattilsynet påvist at omgangssyken skyldtes Norovirus type 2.

Publisert

Flesteparten av de syke var diabetikere som spiste lunsj på hotellet lørdagen, men også 25 hotellansatte og flere av de øvrige hotellgjestene ble syke. Det er spesielt alvorlig for en diabetiker å få magesyke, da det vanskeliggjør å holde blodsukkeret under kontroll.

Nå er Mattilsynet, kommunelegen og Folkehelsa ferdig med sin rapport om hendelsen den siste helga i september.

Dårlig håndvask

- Vi anser det svært sannsynlig at smittestoffet opprinnelig ble overført gjennom mat. Dette fordi svært mange av gjestene, rundt 100 personer, i utgangspunktet ble syke over en relativt kort tidsperiode lørdag kveld og søndag. Dette tyder på at det opprinnelig har vært en felles kilde til smitte. De som ble syke senere, kan ha blitt smittet via kontakt-/dråpesmitte, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynet til tilsynets nettside.

- Det har vært mage-/tarmsykdom hos kjøkkenpersonalet i det aktuelle tidsrommet, og det har vært svikt i rutiner med hensyn til at syke personer ikke skal arbeide med mat. At utbruddet trolig ikke kan knyttes til smitte fra én bestemt matrett, utelukker ikke matbåren smitte, da smittestoffet kan ha vært til stede i flere retter, eventuelt også ved flere måltider, forklarer hun.

Intervjuet kjøkkenpersonalet

Mattilsynet har kommet frem til konklusjonen etter at de intervjuet kjøkkenpersonalet. Der kom det frem at noen fra personalet gikk på jobb med symptomer som diaré og oppkast over flere dager både i og før helgen utbruddet fant sted. Noen av dem kom også tilbake på jobb på kjøkkenet litt for raskt etter at de var symptomfrie, mener Mattilsynet.

Aftenposten

Powered by Labrador CMS