NM i kjøttfag illustrasjonsbilde1
NM i kjøttfag illustrasjonsbilde1

Knivskarp konkurranse i kjøtt-NM

Torsdag 27. august smeller startskuddet for årets Norgesmesterskap i kjøttfag. Konkurransen arrangeres i forbindelse med Matfestivalen i Ålesund, som pågår fra onsdag til søndag denne uka. Aldri før har nivået på konkurransens svenner og lærlinger vært så høyt.

Publisert

Årets Norgesmesterskap i kjøttfag arrangeres i Ålesund denne uka. Lærlinger og svenner har trent i ukevis, i håp om å vinne den gjeve NM-tittelen. (Foto: Pressenytt)

Denne uken arrangeres NM i kjøttfag for 14. gang på rad. I den prestisjefulle konkurransen forvandles mangfoldige kilo kjøtt om til lekre retter og delikate ferskvareprodukter.

Over to konkurransedager skal deltakerne lage retter som er en fryd for øyet, og en fest for ganen.

Konkurransen er en av flere under Matfestivalen i Ålesund denne uka.

Les også: Matfestivalen i Ålesund for 25. gang

15 i aksjon

Totalt ni lærlinger og seks svenner skal konkurrere i to separate klasser.

- Det er landets aller dyktigste som møtes til dyst i NM. For å komme så langt må man beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen.

- En konsekvens av dette er at nivået på ferskvareproduktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken blir av høyere kvalitet, sier Lynghaug.

Kvesser knivene

En av deltakerne i årets konkurranse er Andreas Gullhav Hagen fra Bærum. Han arbeider for tiden som butikkslakterlærling på Centra Høvik. Utrustet med sylskarpe kniver, godt humør og ekstrem presisjon håper 20-åringen å havne på pallplass under årets saftigste Norgesmesterskap.

- Jeg har trent og terpet masse på småfinesser før og etter jobben, i ferier og på søndager. Målet har vært å lage så mange forskjellige produkter jeg kan, sier Hagen.

Viktig for karrieren

Den talentfulle lærlingen forteller at det er svært prestisjefullt å få delta i Norgesmesterskapet.

- Karrieremessig er det utrolig viktig for meg å være med på dette mesterskapet. I tillegg ser det også veldig bra ut på CV-en dersom jeg kommer langt, sier han.

"

Ålesund er arena for Matfestivalen denne uka. (Foto: Morten Holt)

Hagen tror et beinhardt konkurranseinstinkt i kombinasjon med nerver av stål vil hjelpe ham på vei til en topplassering på seierspallen. - Jeg er et konkurransemenneske, og yter 120 prosent i slike situasjoner. Derfor kommer jeg til å gi alt i Ålesund. Jeg går for gull, sier han.

Fagkunnskap viktig

Hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, opplyser at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tøffe lokale konkurranser.

- Nivået er svært høyt, spesielt blant lærlingene. De er snart på nivå med svennene, sier han.

Teigen forteller at konkurransen kommer til å bli svært tett. Han tror detaljer vil skille mellom medaljer og hederlig innsats. - De som vil hevde seg må skape noe spennende og annerledes. I tillegg blir deltakernes sluttpresentasjon overfor dommerne tillagt stor vekt. Det er viktig med fagkunnskap og en kunderettet innstilling, slik at man øker salget og styrker kundelojaliteten, formaner hoveddommeren.

Teigen opplyser at dommerne i år kommer til å være enda strengere på hygiene og orden.

NM i kjøttfag

* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.

* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OFK, MENY Ultra og ICA.

* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler for både lærlinger og svenner.

* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere med fokus på kvalitet, og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.

(Pressenytt)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS