Frossenpizza illustrasjonsfoto nett
Frossenpizza illustrasjonsfoto nett

Norske pizzavaner brer seg i Europa

Folk i Vest-Europa spiser 26 prosent mer frossenpizza enn for tre år siden. Men det er fortsatt langt igjen til norsk nivå, viser tall fra AC Nielsen. Norge har lenge vært det landet i verden der det spises mest frossenpizza, men nå følger flere land i Europa etter.  - Økningen skyldes nok både at folk vil ha det mer lettvint og at frossenpizzaen har fått høyere kvalitet, sier Øystein Bu i Dr. Oetker Norge.

Publisert

Nordmenn spiste drøyt 24 millioner kilo frossenpizza i fjor, ifølge tall fra AC Nielsen (Illustrasjonsfoto: Hege Bakke, Newswire)

Det er imidlertid lenge til alle europeere spiser fem og en halv kilo frossenpizza i året, som vi nordmenn gjør.

For selv om frossenpizzaen vinner terreng i Europa, går det fortsatt mest i pizza kjøpt på restaurant eller som take away på kontinentet.

I pizzaens hjemland Italia spiser hver innbygger fem kilo pizza i året.

- Det er litt overraskende at vi nordmenn totalt sett spiser mye mer pizza enn italienerne. I tillegg til frossenpizza, spiser jo nordmenn også mye pizza fra restauranter, som take away og pizza vi lager hjemme, sier Bu.

Langt til toppen

Men de som spiser aller mest pizza i Europa, er franskmennene. De setter til livs ti kilo per innbygger årlig.

På verdenstoppen troner amerikanerne med cirka 12 kilo pizza hver i året.

Annenhver nordmann spiser minst én frossenpizza i måneden. Ti prosent spiser minst én i uka. (Illustrasjonsfoto)

- Nordmenn deler mange av amerikanernes pizzavaner. I USA foretrekker de store pizzaer, som sees på som et måltid som skal deles av flere, og som spises med hendene, sier Øystein Bu.

- Resten av Europa har derimot stort sett små og tynne porsjonspizzaer, som spises med kniv og gaffel.

Ferdigmat populært

Etter en voldsom vekst i mange år, har nordmenns forbruk av frossenpizza stabilisert seg på et høyt nivå.

Annenhver nordmann spiser minst én frossenpizza i måneden. Ti prosent spiser minst én i uka.

- Tidligere var pizza knyttet mest opp mot helgekos, mens nå ser vi på pizza som et middagsalternativ også på hverdager, sier forsker Kjersti Lillebø i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Ferdigmat er stort i Norge, kanskje nettopp derfor ønsker nordmenn flere varianter av frossenpizzaer å velge mellom, mener hun.

- Det har dukket opp mange nye typer frossenpizza de senere årene. At vi har fått flere vegetarvarianter og italienske pizzatyper, gjør nok at frossenpizzaen appellerer til flere, sier Kjersti Lillebø.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS