Jan Wiig Gladmat
Jan Wiig Gladmat

Søker lokale godsaker

Sild, geitost og tomater er allerede gått til finalen i Det Norske Måltid 2009 etter at den første fylkesvise kåringen ble gjennomført under Gladmatfestivalen i Stavanger. Denne uka kommer jakten på smaken av Norge til Sørlandet, og siden går det slag i slag med konkurranser i alle fylker.

Publisert

an Wiig fra Orre Gartneri viser stolt fram sine knallrøde Flavance klasetomater, som ble beste landbruksprodukt i Rogaland. (Foto: Erling Dagsland, Gladmat)

Allerede førstkommende lørdag skal de beste matvarene fra Vest-Agder plukkes ut når matglade sørlendinger samles på Skalldyrfestivalen i Mandal.

Aust-Agder kommer etter med sin kåring på Evjemoen søndag 16. august. Vestfold, Telemark og Møre og Romsdal står for tur i slutten av måneden, og i løper av høsten vil i alt 54 av våre aller beste lokale råvarer og produkter være klare for den nasjonale finalen.

Avsluttes i november

Jakten på smaken av Norge 2009 avsluttes med Årets Måltid i Stavanger 19. november der Årets råvare fra sjø, Årets råvare fra land og Årets produkt kåres. De tre nasjonale vinnerne får en pengepremie på 50.000 kroner hver.

I Rogaland var Flavance klasetomat fra Orre Gartneri AS og Matjessild fra Matjes Arjen Kraaijeveld de råvarene som gjorde best lykke hos juryen, mens beste produkt ble Knudenost - en myk, hvit geitost av upasteurisert melk fra Aurenes Gardsysteri A/S på Undhjem.

- Bli med i jakten på smaken av Norge!

- Nå må alle stolte bønder og andre produsenter hive seg rundt og melde seg på konkurransen i fylkene, oppfordrer bondelagsleder Nils T. Bjørke.

Leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke oppfordrer produsentene til å melde seg på i jakten på smaken av Norge.

- Det Norske Måltid gir anerkjennelse og oppmerksomhet til de som deltar og driver fram fokus på norsk mat og matproduksjon. I Norge er vi så heldige at vi har et aktivt landbruk over hele landet. Dette gir råvarer og matspesialiteter med lokalt særpreg, og vi har så mye å være stolte av. Jeg håper alle produsenter griper denne muligheten, sier Bjørke.

Samarbeid i hele verdikjeden

- Vi trenger konkurranser som Det Norske Måltid for å fremme kontakt og samhandling mellom landbruk og marin sektor, fortsetter han. - Dette vil bidra til nyskaping og nettverk som gir både storbonden og nisjeprodusenten motivasjon til å stå på videre. Norges Bondelag arbeider for økt bruk av norske råvarer, matmangfold, kvalitet og gode matopplevelser, derfor er vi engasjert i Det norske måltid.

Konkurransen involverer hele verdikjeden, fra råvareprodusent til tallerken. Vi som bønder må samarbeide godt med kokkene og sørge for at råvarer og produkter kommer frem til de lokale konkurransene og til kjøkkenbenken. Kokker i verdenstoppen fortjener de beste norske produktene, sier leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS