Ferie illustrasjon1

Bruker feriepengene på sommerferie

Åtte av ti vil bruke årets feriepenger på sommerferie og annet forbruk. Få vil nedbetale lån, viser ny undersøkelse.- Folk som er i jobb, opplever at de har like god råd som før, til tross for finanskrisen. Og i sommer ønsker de å unne seg litt ekstra, etter en periode med lavere forbruk, sier informasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand Bank.

Publisert

Åtte av ti vil bruke årets feriepenger på sommerferie og annet forbruk. Få vil nedbetale lån, viser ny undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Planen om å la feriepengene finansiere en god sommerferie er mest utbredt på Vestlandet og i Oslo, ifølge undersøkelsen som Norstat har laget for Storebrand.

- For landet som helhet er det 46 prosent som sier de vil feriere for pengene. På Vestlandet er andelen 53 prosent og i Oslo 51 prosent, sier prosjektleder Steinar Leknessund i Norstat.

Sitter løst

Aller løsest sitter feriepengene i aldersgruppen 30 til 50 år.

- Blant disse er det mer enn 90 prosent som vil bruke pengene på sommerferie eller annet forbruk, sier Leknessund.

30 prosent av oss vil spare noe av feriepengene. Bare 15 prosent vil nedbetale lån.

- Andelen som vil spare eller nedbetale lån er noe lavere enn vi har sett i lignende undersøkelser de senere årene, sier Hanne Gudding i Storebrand.

Frykten for egen økonomi som følge av finanskrisen er betydelig dempet de siste månedene, tror informasjonssjef i Storebrand Bak, Hanne Gudding (Foto: Storebrand)

Hun tror frykten for egen økonomi som følge av finanskrisen er betydelig dempet de siste månedene.

God sparemåned

De som er i sparemodus har en god anledning i juni, da det kommer ekstra mye penger inn på lønnskontoen, mener Gudding.

- For yngre som benytter seg av ordningen med boligsparing for ungdom (BSU), kan det for eksempel være smart å bruke muligheten til å sette av årets sparebeløp. For dem som har fylt opp BSU-kvoten eller er over 34 år, kan det være lurt å spare månedlig i bank eller aksjefond, sier hun.

Utlandet

En stor del av årets feriepenger kommer til å bli brukt i forbindelse med utenlandsreiser. Da

bør man sørge for å unngå unødvendige gebyrer, mener Storebrand.

- Det dyreste er nok som regel å veksle på hotellet eller hos lokale pengevekslere. Kontantkjøp av utenlandske penger eller reisesjekker før man drar gir også ekstra kostnader, sier Hanne Gudding.

Man kan spare mye på at betalingskortet er gebyrfritt, også i utlandet.

- Ordinære bankkort kan benyttes i butikker og minibanker i de fleste land og er dermed både det rimeligste og mest praktiske alternativet på ferietur, sier Hanne Gudding.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS