fARGERIK KYLLING

Kjøtt = okse og svin - Hvitt kjøtt = kylling og kalkun

Halvparten av oss forbinder begrepet kjøtt først og fremst med storfe. Tre av ti holder en knapp på svin, mens mindre enn én av ti tenker på kylling, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Publisert

Fargerik kylling. (Foto: Espen Grønli)

– Okse og oksekjøtt er det vanligste svaret fra både menn og kvinner over hele landet, mens de yngste oftere forbinder kjøtt med svin. Kylling og vilt kommer langt ned på listen, sier John Spilling i Synovate.

Dette bekrefter en annen fersk Synovate-undersøkelse der ni av ti at svarer at ’’hvitt kjøtt’’ er kylling og kalkun.

– Det er 15 år siden Opplysningskontoret innførte begrepet ’’hvitt kjøtt’’ i Norge, og nå er det svært få som forbinder kylling og kalkun med begrepet ’’kjøtt’’. Vi ønsket nettopp å oppnå at fjørfekjøtt skulle etablere seg som ’’hvitt kjøtt’’, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret.

Andre egenskaper

Kjøtt fra kylling og kalkun skiller seg mye fra andre kjøttslag, og derfor er begrepet hvitt kjøtt etablert i mange land.

– På flere måter har kjøttet fra magre fugleslag nesten mer til felles med fisk enn firbente husdyr. Derfor var det viktig for oss å etablere et slikt skille, sier Åse Kringlebotn.

Sammenlignet med kjøtt fra andre husdyr, er hvitt kjøtt det magreste.

– Sammensetningen av fettsyrer er også annerledes. Hvitt kjøtt gir den høyeste andelen sunt fett i form av umettede fettsyrer. Bare fisk kan måle seg i så henseende, sier Kringlebotn.

Alle spiser hvitt kjøtt

Noen religioner har forbud mot visse typer kjøtt, men alle godtar hvitt kjøtt. Hvitt kjøtt har en mildere egensmak enn andre kjøttyper. Derfor kan det kombineres med alle typer tilbehør og krydder.

– Variasjonen av hva man kan bruke hvitt kjøtt til, er unik. Kombinert med at kjøttet er sunt og magert, gjør det til en uslåelig matvare, mener Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS