Nordmenn fetere
Nordmenn fetere

Nordmenn blir stadig fetere

Forskningsresultater som ble presentert under gårdagens Gartnerkongress, Rein Mat, viser at hele 33,4 prosent av den norske befolkningen er overvektig.

Publisert

Frukt- og grøntbransjen må tilrettelegger slik at moderne mennesker i tidsklemma kan spise sunt, sa forskningsdirektør Einar Risvik i Nofima mat under Gartnerkongressen i Stokke på lørdag. (Foto: Henrik Arneberg/Pressenytt)

– Et sunt kosthold med nok frukt og grønt kan forhindre kreft. Det er utrolig viktig å få i seg antioksidanter. Dette fordi antioksidanter hindrer formasjon av frie radikaler, som fører til at molekylene i kroppen blir kjemisk ustabile og angriper arvestoffet i cellen, sier forskningsdirektør Einar Risvik i Nofima mat.

Frykter amerikanske tilstander

Risvik presenterte ferske forskningsresultater som viser at over 6 av 10 amerikanere er overvektige. Forskningsdirektøren frykter at nordmenn vil følge etter i samme fotspor. Han mener derfor at forbrukerne må bli mer bevisste, samtidig som frukt- og grøntmarkedet i Norge må bli enda bedre.

– Vi sitter på historie, tradisjon og kultur for å gjøre det riktig på dette området. I tillegg har vi de nødvendige grønnsakene. Det viktige framover er at bransjen tilrettelegger i enda større grad, slik at moderne mennesker i tidsklemma kan spise sunt, fortalte Risvik under Gartnerkongressen, og brukte norsk kål som eksempel.

– Vi har masse kål i dette landet, og den er billig. Problemet er at svært få orker å kjøpe med seg et helt kålhode hver gang de er i butikken. Derfor er det kanskje en ide å gjøre med kålen som med ferdigsalatene, nemlig å selge den oppkuttet og fersk i ulike størrelser, argumenterer han.

Arbeidsuføre grunnet fedme

Risvik mener verden er i ferd med å bli arbeidsufør på grunn av vekten sin.

– Bare se på USA, de er det landet i verden som bruker mest på helse. Dette skyldes at de må reparere mest, opplyste forskningsdirektøren.

Ifølge Risvik bruker EU over 18 millioner euro på å utforske ulike dietter.

Mye frukt og grønt

– Resultatene viser at den eneste dietten som fører til vektreduksjon eller stabil vekt er forhøyet protein kombinert med lav glykemisk indeks, altså mye frukt og grønt, sier han, og kommer med en oppfordring til de flere hundre oppmøtte grønnsaksprodusentene.

– Dere lever av å selge antioksidanter, vær kreative og tenk hele tiden nye løsninger og produkter. Det er for eksempel viktig å opplyse folk om at enkelte salatsorter inneholder masse proteiner. Denne typen informasjon er nyttig for forbruker og lønnsom for produsent, understreker Risvik.

(Pressenytt)

"
Powered by Labrador CMS