Snapas 2 nett

Økologiske sommertrender

Vi spiser økologisk. Vi kler oss økologisk. Nå drikker også flere og flere av oss økologisk. Sommeren 2009 blir økologisk fra hånd til munn. 14. april forteller primstaven at den første sommerdagen er her. Skal vi tro ekspertene, vil årets økologiske trender bli enda tydeligere på mange områder.

Publisert

Økologisk snapas.

Vi har fått heløkologiske musikkfestivaler og økologiske restauranter. Klesprodusentene har lansert økologiske klær, og på Vinmonopolet eksploderer utvalget av økologiske polvarer.

160 på polet

I dag finnes det til sammen 160 økologiske produkter i Vinmonopolets sortiment.

- Det er en voldsom vekst sammenlignet med hva situasjonen var bare få år tilbake. Selv om mange drakk økologiske produkter uten å være klar over det, hadde knapt noen av oss tenkt tanken på økologiske alkoholprodukter som en egen nisje, sier Janne Bigseth, som er produktansvarlig for den økologiske akevitten O.P. Anderson i Norge.

Økologisk skandinav

Fremdeles er det vinene som dominerer det økologiske polmarkedet. Det finnes 80 økologiske rødviner, mens du kan velge mellom 61 økologiske hvitviner. Det finnes også økologiske musserende viner og diverse

øltyper. Utvalget i brennevinshyllene er derimot begrenset. Likevel finnes det lyspunkt blant de sterke varene, og salget har økt de siste årene.

- For oss skandinaver er det ekstra hyggelig at en akevitt er med på å lede an i den økologiske utviklingen innenfor brennevinskategorien. Akevitten O.P. Anderson er produsert 100 prosent økologisk, og ble godkjent av Vinmonopolet som økologisk produkt i fjor. Det gjør at den er én av bare tre økologiske brennevinstyper i Vinmonopolets sortiment og den eneste økologiske akevitten i Norge, forklarer Janne Bigseth.

Økologisk mote

De økologiske trendene er også tydelige i motebildet. Da motemagasinet Henne delte ut sin prestisjefulle pris "Nåløyet" til Norges beste designer under Oslo Fashion Week tidligere i vinter, var det FIN som vant. FIN lager klær i økologiske materialer. Juryens begrunnelse for prisen var at "FIN treffer tidsånden med sin enkle, avslappede look og økologiske tilnærming, og stilen deres har en skandinavisk coolness over seg".

- Jeg tror vi fikk denne prisen først og fremst for klærne våre. Men samtidig er det økologiske fokuset og våre etiske og miljøbevisste holdninger, viktig for FINs uttrykk. Det er noe vi gjennomfører 100 prosent, sier grunnlegger Nic Herlofson i FIN.

Ole Martin Alfsen.

Fortsetter å øke

Den økologiske trenden innenfor dagligvarebransjen og blant matvareprodusentene, blir også sterkere og sterkere. Statistikk fra økologimerkeordningen Debio viser at antall godkjente salgsprodukter økte kraftig i 2008. Det er en utvikling superkokk Ole Martin Alfsen ved Kulinarisk Akademi setter pris på.

- Norge var en sinke på økologiske matvarer, men flere og flere har heldigvis sett verdien av å satse økologisk. Kvaliteten på mange av de økologiske varene som finnes på markedet i dag, er av svært høy kvalitet. Og jeg er sikker på at den økologiske trenden innenfor serveringsbransjen kommer til å bli enda sterkere i årene som kommer, sier Ole Martin Alfsen.

Økologisk på Vinmonopolet

* Utvalget av alkoholholdige økologiske drikker vokser stadig på Vinmonopolet, og salget er i ferd med å ta av her i landet.

* I 2000 kjøpte nordmenn mikroskopiske 780 liter økologisk svakvin. Til sammenligning kjøpte vi 476 897 liter økologisk svakvin i 2008.

* Salget har vokst kraftig de siste årene. Bare fra 2007 til 2008 var det en dobling i salget av økologisk svakvin på polet.

* Den økologiske brennevinskategorien er mindre, men også her er veksten stor. I fjor ble det solgt 12 108 liter økologisk brennevin, mot beskjedne 1 394 liter i 2000.

O.P. Anderson

* O.P. Andersson er en av få bidragsytere i den økologiske brennevinskategorien. Den svenske akevitten er dessuten den eneste økologiske akevitten i verden.

* O.P. Anderson har hatt det svenske økologiske KRAV-merket siden 2002, og i 2008 ble O.P. Anderson godkjent som den eneste økologiske akevitten på Vinmonopolet.

* O.P. Anderson består av en blanding med de klassiske krydrene kummin, fånkål og anis. Krydderblandingen destilleres med enkelpanne og lagres i åtte måneder på eikefat.

* Drikken har en kraftig kumminkarakter, med fine aromatiske undertoner av en rekke krydder. Dette gjør den fyldig og elegant.

* O.P Anderson passer svært god til lagret ost, røkelaks og sild. Snapsen er relativt godt krydret, og passer da så vel til kryddersild som til grillmat av lyst kjøtt. Det gjør akevitten til en fin sommersnaps. Akevitten behøver ikke kjøles mye.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS