Cruise Nord-Norge
Cruise Nord-Norge

Samarbeidsnettverk skal fremme cruiseturisme til Nord-Norge

Selv om cruiseturismen til Nord-Norge har vært i betydelig fremgang de senere årene, taper Nord-Norge markedsandeler i forhold til Fjord-Norge. Dette skyldes flere forhold. Viktig er sannsynligvis at konkurrentene både bruker store ressurser på markedsbearbeiding, og at det er en klar trend mot kortere ferier, som gir seg utslag i ukescruise fremfor 14-dagers cruise.

Publisert

Cruise i Nord-Norge. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Dette kom frem i et møte i det nystartede Cruisenettverk Nord-Norge i Tromsø i forrige uke.

Der holdt Arthur Kordt, daglig leder i European Cruise Service (den største skipsagenten og utfluktsarrangøren for cruiseturister i Norge), foredrag for nettverksdeltakere og andre inviterte.

Snuhavnbesøk

Polarsirkelen passeres. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

– Mens Nordkappcruise i 1996 hadde ca. 2/3 av passasjerene på Norgescruise, utgjør Nordkappcruisandelen i dag kun ca. 1/3, sa Arthur Kordt. Han mente at et viktig veivalg for Nord-Norge ville være å satse på ”snuhavnbesøk” av cruiseskip. Han mente at Tromsø egner seg best for dette.

Snuhavnbesøk innebærer at disse cruiseskipsbesøkene vil bytte passasjerer i Tromsø før de seiler tilbake samme rute i omvendt rekkefølge (via Nordkapp) til utgangspunktet i Europa. Dette gjør det mulig med ukescruise til Nordkapp.

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Kordt mente snuhavnbesøk ville få store effekter for landturismen til Nord-Norge gjennom at passasjerer som går av eller på skipet i Tromsø i stor grad ville benytte anledningen til å bruke 3-7 ekstra dager i Nord-Norge. Samtidig påpekte Kordt at det foreligger betydelige utfordringer for å igangsette en slik snuhavnoperasjon i noe særlig omfang både med hensyn til kapasitet og logistikk.

Tilrettelegge

Cruisenettverk Nord-Norge vil kunne ha en viktig rolle i å tilrettelegge for å utnytte potensialet til fortsatt vekst.

I sitt foredrag tok Kordt også opp den mediedebatten som har vært siden i sommer – ofte negativt ladet – om cruiseturismens betydning. Hvis man definerer ”turisme” som utenlandsturister som reiser i feriesammenheng og ser på tallene for denne overnattingen i Nord-Norge, har antallet overnattinger stått nærmest stille siden 2003, mens antallet dagsbesøk fra cruisepassasjerer har økt med over 40%. Kordt mente at cruiseturister

De Syv Søstre. (Foto: Morten Holt)

på dagsbesøk utgjør like mange eller flere enn overnattingsturistene på tur i Nord-Norge. SSB-tallene for overnattinger gir ikke mulighet til å måle dette nøyaktig, sa han.

Havnene

Hurtigruteskipet Trollfjord til kai i Brønnøysund. (Foto: Morten Holt)

I Cruisenettverk Nord-Norge deltar følgende havner/destinasjoner foreløpig: Brønnøysund, Bodø, Lofoten, Sortland, Narvik, Tromsø, Hammerfest, Nordkapp, samt Rica Hotels og NHO Reiseliv. Nettverket er åpent for alle havner/destinasjoner som har interesse for cruisesatsing nord for Trondheim.

I nettverksmøtet ble bl.a. orientert om erfaringer fra andre, liknende samarbeid, bl.a. i Baltikum. Videre ble nettverkets videre planer presentert og diskutert. Nettverket inngår i Innovasjon Norges satsing på slike reiselivsnettverkssamarbeid.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS