Ikke mat rottene
Ikke mat rottene

Ser du en rotteboks føl deg trygg

Med gatene fulle av festglade mennesker i julebordstemning, blir det ikke bare fest for de tobeinte, men også for de firbeinte. Det blir helt enkelt mer spiselig søppel i gatene under slike omstendigheter.

Publisert

Viktig med kampanjer mot rotter som spiser restemat fra restauranter og gatekjøkken.

- Hotell- og restaurantbransjen er flinke til å forebygge skadedyrangrep, sier Stein Erik Rønningen, autorisert skadedyrbekjemper i Rentokil. - Skal du på julebord og ser en Rentokil rotteboks utenfor eller i en restaurant, kan du trygt gå inn. Det betyr at restauranten har full kontroll, er bevisst og jobber forebyggende slik at risikoen for rotter på kjøkkenet er minimal.

For hotell- og restaurantbransjen krever det ekstra årvåkenhet.

Du kan jo tenke seg konsekvensene av å ha skadedyr for en bedrift i denne bransjen, med ødelagt omdømme og store inntektstap. Det aller viktigste er å forebygge, og det er de fleste i restaurantbransjen gode til.

Inspeksjoner

Han og kolleger sørger for jevnlige inspeksjoner der de ser på søppelhåndtering, uteområder generelt, de oppdager hull og sprekker som kan være, eller bli, fremtidige inntrekksårer.

- Alt som kan tiltrekke seg rotter og som kan gi rotta fri ferdsel utbedres. Rotter gnager seg gjennom omtrent hva som helst, og unge rotter kan presse seg gjennom sprekker på bare 12 mm.

Minst mulig gift

I den «moderne» skadedybekjempelsen benyttes ikke lenger «gift», men åter eller preparater som inneholder såkalte antikoagulanter - altså blodfortynnende stoffer. Det skal allikevel utvises forsiktighet.

Det er en offisiell linje at man skal bruke minst mulig gift, sier Rønningen. Nasjonalt Folkehelseinstitutt sier at kontaktpulver som har vært et tema den senere tiden - har en ti ganger så høy giftkonsentrasjon som åtene, og utgjør derfor en stor forgiftningsfare. Kontaktpulver er aller siste løsning, og skal brukes slik at det ikke er noen fare for kontakt med andre dyr eller mennesker.

Der det er mennesker, er det rotter.

De største fobiene hos folk flest gjelder rotter. Vi jobber med å holde rottebestanden på et absolutt minimum. Så ser du en rotteboks betyr ikke det at en restaurant eller butikk har rotter, men tvert imot. Det betyr at du trygt kan gå inn, fordi de nettopp gjør det de kan for å hindre rotteinvasjon.

Powered by Labrador CMS