Den europeiske Blomsten og den nordiske Svanen
Den europeiske Blomsten og den nordiske Svanen

20 år med Svanen i dag

6. november 1989 besluttet Nordisk Ministerråd å etablere et offisielt miljømerke, den nordiske Svanen. I løpet av disse tjue årene har Svanen blitt et av Nordens mest effektive virkemidler for å redusere miljøbelastningene. En rekke hoteller i Norge er svanemerket de siste årene.

Publisert

Forklaringen på Svanens suksess, er i følge direktør Alvhild Hedstein i Miljømerking at den klarer å gjøre miljøhensyn til et konkurransefortrinn.

Siden miljøproblemene skyldes produksjon og forbruk, må miljøtiltakene rette seg mot å påvirke nettopp disse områdene.

Oppskrift for å ta hensyn

− Svanen er en oppskrift på hvordan næringslivet skal ta miljøhensyn og dermed bidra til et mer bærekraftig produksjons- og forbruksmønster. Svanen har utvilsomt lettet. Vi vil bruke 2010 til å feire Svanen og befeste dens posisjon både i næringslivet og blant folk flest, sier Hedstein.

Miljømerket Svanen er den mest kjente og brukte merkeordningen i Norden. 94 prosent av den norske befolkningen kjenner Svanen, og 65 prosent sier at de av og til eller oftere ser etter svanemerkete produkter, skriver Miljømerking.

Flere hoteller

Nordisk Miljømerking har utviklet nesten 70 kravdokument som omfatter 2-300 ulike produktområder, fra vaskemidler og toalettpapir til maling, kjøkkeninnredninger og trykkerier.

De siste fem årene har veksten i lisenser vært størst innen tjenesteområdet, slik som dagligvarebutikker og hoteller.

Les også: Hotell Norge svanemerket

Les også: Mange svanemerkede hoteller i Norge

Les også: Rica Hell Hotel svanemerket

Les også: Rica Dyreparken Hotel svanemerket

Les også: Svanemerket hotell også i Kristiansund

Markeres i februar neste år

Svanen brukes også stadig mer av profesjonelle innkjøpere. Svanens innkjøperklubb har allerede resultert i mange nye lisenser. Klubben er et verdsatt tilbud for profesjonelle innkjøpere som ønsker praktisk veiledning for å gjøre mer miljøriktige innkjøp.

Alle merkebrukere, deltakere i innkjøperklubben, myndigheter og gode ambassadører vil feire Svanens 20-år på en jubileumskonferanse i Den norske opera, torsdag 11. februar 2010 kl 17.00.

Følg med på www.ecolabel.no for å holde deg oppdatert om 20-årsaktivitetene det kommende året

"
Powered by Labrador CMS