lagkagehuset-copenhagen

Folk i Shawarmabeltet spiser mest fastfood

Nord for København spiser hver femte innbygger en eller annen form for fastfood en gang i uken. På Nørrebro er det tilsvarende tall annenhver.

Publisert

Københavnerne søker til spisestedene som er nærmest og lettest tilgjengelige.

Det viser en undersøkelse av 70 000 innbyggere i region hovedstadens kostvaner.

I og med at området omkring Nørrebrogade har så mange fastfoodrestauranter at det har fått tilnavnet Shawarmabeltet, vil forskere nå undersøke om lett adgang til den hurtigmaten påvirker folks spisevaner.

Det skriver videnskab.dk

Tror der er en sammenheng

– Jeg tror at avstanden til den nærmeste fastfoodrestaurant påvirker dine kostvalg, sier forskningsleder Charlotte Glümer fra Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

– Amerikanske undersøkelser viser at der hvor det er mye fastfood rundt skolene, der spiser barna mer av den slags mat enn i de områdene hvor det ikke er så mange fastfoodrestauranter. Det må altså bety, at de går og kjøper hvor det er lettest å få fat i det, sier hun.

Charlotte Glümer og en gruppe kolleger går nå i gang med å analysere materialet fra undersøkelsen.

Kan bety endringer av bybildet

Noe enkelt arbeid er det ikke. Alder, kulturelle normer og sosiale faktorer spiller i høy grad også inn på vår sunnhetsatferd.

Først til høsten er de klare med en konklusjon. Viser det seg at der en klar sammenheng mellom lett adgang til fastfood og folks forbruk, kan det føre til vidtgående endringer av bybildet.

I Los Angeles i USA har man tatt konsekvensen av at fastfoodrestauranter klumpet seg sammen i de fattigste bydelene. Man har simpelthen forbudt flere å etablere seg.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS