OdaChristensenMatPratJulemat
OdaChristensenMatPratJulemat

Ny krisetelefon for julemat

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul som ikke tilberedes ellers i året. Det skjer ikke uten problemer, viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. De som har problemer med matlagingen til jul ber mamma om nødhjelp. Nå får hun avlastning av krisetelefonen SOS Julemat.

Publisert

Oda Christensen i MatPrat er klar til å svare på spørsmål om tradisjonell julemat, julebakst og moderne cupcakes. (Foto: Esten Borgos).

– Prestasjonsangsten kan komme krypende når svigermor forventer sprø svor på ribba og hjemmebakte småkaker, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Det er knyttet store forventninger til julematen, og mange setter sin ære i at resultatet blir perfekt.

– Men når det er et år siden sist, er det vanskelig å huske steketider og temperaturer. Mange blir stresset, de finner ikke oppskrifter og ringer mor i panikk, sier Kringlebotn.

Krisehjelp

Gjennom flere år har folk kunnet ringe opplysningskontorene med spørsmål om julemat. I år er tilbudet samlet i servicetelefonen SOS Julemat, som er åpen i hele desember.

Her får du snakke med fagpersoner som har utdannelse i matlaging, som kokker, faglærere og andre matrådgivere.

"Øyeblikket hjelp"

– SOS Julemat er en krisetelefon for øyeblikkelig hjelp. Vi kan assistere med det meste. Men er risgrøten svidd eller kalkunen frossen samme kveld som den skal serveres, må man nok tenke alternative løsninger, sier Åse Kringlebotn.

Matrådgiverne har vært borti mange krisesituasjoner gjennom årenes løp.

– Ofte handler det om å tenke kreativt og holde hodet kaldt i en stresset situasjon.

SOS Julemat har telefonnummer 800 33 808. Du kan få hjelp med julebaksten i adventstida og middagshjelp på julaften, i romjula og på nyttårsaften.

Tjenesten er for øvrig gratis.

Internett viktig

I 94 prosent av norske hjem lages det matretter i julen som man ikke tilbereder ellers i året, viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat. Står du fast, opplyser 46 prosent at de ringer mor eller andre nære familiemedlemmer for å be om råd.

– Alle ringer til mor, ikke bare de unge. Men spesielt blant dem mellom 25 og 39 år er det veldig mange som ringer til mor når de er usikre på julematen, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen i MatPrat.

Internett er nå blitt den nest største informasjonskilden for julemat, der 44 prosent søker råd, hjelp og oppskrifter. Kokebøker kommer på tredjeplass.

– Hver fjerde nordmann opplyser at MatPrat, og nettstedet vårt, er en kilde til informasjon om oppskrifter og matlaging til jul, sier Thoen.

Newswire

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS