Ellen-Marie-Stavdal1
Ellen-Marie-Stavdal1

Lokker med nybakt i Alta

Ferskt og hjembakt. Det er blitt varemerket for Ellens Café i Alta. Som går meget bra, ifølge innehaveren. Cafédriften er kombinert med utstrakt selskapscatering.

Publisert

Ellen Marie Stavdal har lyktes til overmål med Ellens Café i Domusbygget i Alta. (Foto: Odd H. Vanebo)

Ellen Marie Stavdal kom flyttende fra Sørøya til Alta for å bli ett år. Foreløpig har oppholdet vart 31 år. Det betyr at hun er veletablert, med familie og som cafévert. Med to cafeer for sikkerhets skyld: Ellens Café i Domusbygget, hvor hun selv regjerer, og Ellens Lille Café i et kjøpesenter i naboskapet hvor datteren Marie Sofie styrer butikken.

Husbond Astor har annen fulltids jobb, men stiller opp med særlig for tekstilene som han stryker. I dynastiet er alle kjønnsbarrierer revet. De yngre barna Kai Egil og Eva Sofie, som ennå går på skole, tar tørner som ekstrahjelper i helgene.

Pappa Emil Jeremiassen er sjåfør med overordnet ansvar for å kjøre ut snitter og selskapsmat. Selskapscatering utgjør halvparten av virksomheten. Alt i alt et familieforetak av edleste merke, med mater familias Ellen som krumtapp.

Profilproduktene

Bakverkene som er kommet ut av ovnene samme morgen, er profilprodukt nummer én:

– Brød og hvetebakst. Men også kaker. Favorittene er bløtkake med masse godt, gjerne også lokale multer, på en ekstra god bunn – og banankake. Det er de to kakene som oftest bestilles til selskaper, forteller Ellen Marie Stavdal.

Gjestekokk

Selskapscatering har vokst til å bli like stor i samlet omsetning som driften av de to cafeene. Det er forresten en glidende overgang. Konfirmasjonshelgene er stor.

– Ja, vi er fullbooket fram til 2013 for konfirmasjoner, ler Ellen. I sommer står bryllupene i kø. Gjerne i cafeen, men for det meste leverer vi selskapsmaten til lokaler ute.

Ellen mangler fagbrev, men holdes for å være en sjeldent dyktig utøver i begge fag. Så dyktig at hun er en ettertraktet kokk til hjemmeselskap. I fjor tok hun hånd om et odelsbryllup med 200 gjester på Stryn.

Født baker og kokk? – Ja, kanskje det, svarer hun med de obligatoriske blinket i øyet som også signaliserer medfødt evne til å håndtere gjester. Til å stå i front.

Høy gjestelojalitet

Stor gjestelojalitet? – Veldig! Noen kan vi stille klokka etter. Jeg driver en folkelig café hvor alle er like velkomne. Mange unge, men kanskje enda flere godt voksne i cafeen i Domus. De vil ha vanlig traktekaffe, ikke espressobaserte kaffedrikker. Og gjestene har som alltid rett. De som vil ha espressodrikker, får det på Ellens Lille café.

Bare brødbasert på menyen? – Nei, men godt brød hører nesten alltid med. Også til bestselgeren italiensk pasta med hvitløk og bacon. Vi kjører en meny også med varmretter, selvfølgelig, sier Ellen Marie Stavdal.

Nostalgiker

Selv om hun etter en halv levealder er akklimatisert altaværing, ligger hjertet igjen på Sørøya. Det avspeiles i bildene på caféveggene: Påfallende mange av kunstfotoene som er til salgs, har motiv nettopp fra barndommens Sørya – de hvite sandstrendene og de særegne steinformasjonene. Det er lov til å være nostalgiker, mener Ellen.

Fastfood.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS