Kongsfjord Landhandel og Cafe (6)

Populær fiskesuppe i Kongsfjord

Kongsfjord Landhandel & Café er etablert som en god gammeldags landhandel. To ganger i uka serveres det fiskesuppe, og da valfarter både lokalbefolkning og turister til kafeen. 1. juni åpnes sommerkafeen helt i nord i igjen.

Publisert

Liv Simble med den populære fiskesuppa som serveres i landhandelen. (Foto: Morten Holt)

– Vi har helt fantastisk tilgang på råvarer, og vi kjøper selvfølgelig alt lokalt, sier innehaver Per Bj. Simble. Han driver stedet sammen med kona Liv, som står bak den populære fiskesuppa.

De forteller varmt og energisk om fiskesuppa som serveres i kafeen.

– All fisken er utelukkende tatt på linefiske, ikke garn. Fiskerne drar 8-10 timer med båt rett nord og ut på bankene i Barentshavet. Der får de nydelig torsk helt opp til 25 kilo med en fantastisk kvalitet. Denne bruker vi i fiskesuppa, forteller Per Bj. Simble.

Oppskriften

Torsken kjøpes av den lokale fiskeren, som fileterer og leverer råvarene til landhandelen, bare et lite steinkast unna.

Store fiskebiter – fra linefanget torsk langt ute i Barentshavet, gjør landhandelens fiskesuppe helt spesiell. – Vi er raus med fisken i suppa, sier innehaverne. (Foto: Morten Holt)

– Torsk er hovedingrediensen, men jeg har også uer og koljefilet, samt stangselleri, rotselleri, gulrøtter og purreløk i suppa. Kraften kokes på fiskeskroget, og så tilsetter jeg litt hvitløk. Og jeg er raus med råvarene. Det er store fiskebiter i suppa. Det er nok en av årsakene til at den er så populær og skiller seg ut fra mange andre fiskesupper du får servert, forteller Liv Simble. Hun har prøvd seg frem både med reker og blåskjell, men forteller at det vil ikke gjestene ha.

To ganger i uka serveres det fiskesuppe, og da valfarter både lokalbefolkning og turister til kafeen. (Foto: Morten Holt)

På gode sommerdager nyter gjestene suppa, som selges for rundt 90 kroner, på uteserveringen utenfor landhandelen.

Lokale råvarer

– Foruten fiskesuppe, serveres det andre hjemmelagede godsaker som blant annet fiskekaker, fiskeburgere og reinsdyrgryte. Reinen går ute i området, og vi kjenner reineieren. Kjøttet er utrolig mørt. Det skjæres opp i terninger og stekes. Så tilsettes gulrøtter, erter, fløtesaus og einerbær fra Kongsfjord, forteller Liv.

– Vi satser på lokale produkter. Her får du ikke pølser, pizza og pommes frites! legger hun til. Men hjemmelagede vafler får du. ”Verdens beste”, ifølge innehaverne. Hver eneste sommersesong sliter de ut flere vaffeljern! Mellom 3500 og 4000 vafler går gjennom pressa de drøye tre månedene de holdt åpent.

Våre kunder ønsker hjemmelagede produkter, ikke det de får i de store dagligvarekjedene, sier Liv Simble. (Foto: Morten Holt)

Egne produkter

– Jeg kan vel si det slik at jeg ikke steker så mange vafler hjemme resten av året, sier Liv smilende.

Da bruker hun i stedet tiden til å lage både appelsinsyltetøy med chili, rabarbrasyltetøy, laksesalat og brennesleost, som selges i butikken i sommersesongen.

Da Horeca gjestet landhandelen like før fjorårets sommersesong var over, var det lageret tomt. Da hadde det gått 50 kilo rabarbrasyltetøy og 40 kilo appelsinssyltetøy.

– De som kommer innom oss er ute etter hjemmelagede og spesielle produkter, som de ikke får på Rimi og Kiwi, sier hun.

Historisk sted

Kongsfjord Landhandel og Café er en del av det gamle handelshuset Sev. J. Guldbrandsen (Sevaldus Gulbrandsen var

Liv og Per Bj. Simble foran den helt spesielle kafeen og forretningen i Finnmark. (Foto: Morten Holt)

Per Bj. Simbles bestefar), som ble grunnlagt i 1894 og som den gang omfattet blant annet fiskebruk, skipsekspedisjon, post, telegraf, bakeri, landhandel. Totalt var det 21 fiskebruk på stedet da livet var som mest yrende i bygda. Da bodde det 300 mennesker der. I dag er det 30 fastboende i Kongsfjord.

Kongsfjord ble som et av noen få steder ikke nedbrent under krigen og de unike bygningene ble derfor bevart. På grunn av manglende befolkningsgrunnlag ble butikken nedlagt i 1970, men nå har den gjenoppstått.

En spesiell sjarm

Liv og Per Bj. Simble driver Kongsfjord Landhandel og Cafe i sommermånedene. (Foto: Morten Holt)

På mange måter blir du hensatt til tidligere tider når du går inn den gamle landhandelen. Ekteparet Simble har restaurert hele Sev. J. Guldbrandsen-anlegget i gammel stil, og blir ansett som et av de flotteste anleggene i hele Finnmark.

– Stedet har jo sin helt spesielle sjarm, og det er ikke mange turister som passerer på riksveien her uten å stoppe hos oss, sier Per Bj. Simble.

Tusenvis av kaffekopper

Liv Simble i den gamle restaurerte forretningen. (Foto: Morten Holt)

Litt ekstraservice er det også her. Folk setter seg ned med kaffekoppen ved bordet inne i landhandelen. Normalt går det 6-7000 kaffekopper hver eneste sommer.

Resten av året bor vertskapet på sørligere breddegrader, nærmere bestemt på Hvaler utenfor Fredrikstad.

I begynnelsen av juni er de igjen på plass med sin populære sommerkafé helt nord i Norge.

Les hele saken og se flere bilder i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS