Ferie
Ferie

En av tre øker feriebudsjettet i 2010

Nordmenn har et positivt syn på årets feriebudsjett, viser en undersøkelse fra FINN reise. 34 prosent av de spurte sier de vil ha et høyere feriebudsjett i 2010 enn i fjor. Utenom reise vil de fleste bruke feriepengene på hus og hjem, og deretter sparing.

Publisert

34 prosent av de spurte sier de vil ha et høyere feriebudsjett i 2010 enn i fjor, viser en undersøkelse. (Illustrasjonsfoto)

Det er 13 prosent som regner med å ha et lavere feriebudsjett, 42 prosent kommer til å bruke det samme som i år, og 10 prosent har ikke bestemt seg enda, skriver FINN Reise i en pressemelding.

Menn, personer under 30 år, vestlendinger og folk i Midt-Norge skiller seg ut som de mest optimistiske. Blant de som regner med å måtte redusere feriekassa, er det flest østlendinger og nordlendinger.

Bedre utsikter

- Mye tyder på at nordmenn har sikrere økonomiske utsikter nå enn for noen måneder siden, sier Terje Berge i FINN Reise.

- Mye tyder på at nordmenn har sikrere økonomiske utsikter nå enn for noen måneder siden. Bedriftene har begynt å tjene penger igjen, eiendomsmarkedet har kommet seg og arbeidsledigheten holder seg på et lavt nivå. Vi opplever dessuten økt interesse for langdistanse-reiser i forhold til i fjor, og dette er gjerne dyrere reiser. Det betyr ikke nødvendigvis at folk drar dit, men er nysgjerrige og sjekker om de har råd. Det er et godt tegn, sier Terje Berge, salgsdirektør i FINN reise.

Overrasket

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjord Jørgensen, er overrasket over at så mange planlegger å øke feriebudsjettet.

- Dette er gode nyheter. Ferie er tydeligvis hellig for nordmenn. Selv under finanskrisen la de fleste ferieplaner som før. Men noen har kanskje levd litt forsiktig og har behov for å slå til med en skikkelig ferie i år. Det at så mange som en av tre har

Sidsel Sodefjord Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR.

tenkt å bruke mer penger på ferie kan tyde på at nordmenn har fått bedre råd. Høyst sannsynlig får vi riktignok renteøkninger fremover, så jeg ville kanskje trodd at det var flere som var litt avventende, sier hun.

Flest bruker under 20 000

Hovedandelen av respondentene sier at de alene vil bruke mellom 11 000 og 20 000 kroner på ferie.

Også her trekker menn opp statistikken. De fleste kvinnene bruker mellom 5000 og 10 000 kroner. Det gjelder også for folk i Midt-Norge og nordlendinger, mens sørlendinger og østlendinger budsjetterer med førstnevnte sum. Blant dem som har tenkt å bruke opp til 40 000 kroner, er det flest vestlendinger og personer mellom 30 og 39 år.

Feriepengene går til hus og hjem

Når feriepengene kommer, går det meste til hus og hjem, skal vi tro undersøkelsen fra FINN reise. Sparing og nedbetaling av lån kommer i andre rekke. De yngste i undersøkelsen har høyest ambisjoner om å spare, men det er også disse som bruker mest penger på fest og moro.

De mest hus-glade befinner seg i Midt-Norge og Nord-Norge. Nordlendingene er dessuten best på å nedbetale lån, mens vestlendinger og sørlendinger er flinkest til å spare. De mest shopping-gale befinner seg i Midt-Norge.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av FINN reise i november 2009. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Spørsmål om vaner, preferanser og pengebruk relatert til reise.

Vil feriebudsjettet ditt for 2010 være høyere eller lavere enn i år?

Høyere – 34%

Lavere – 13%

Det samme – 42%

Vet ikke/kan ikke svare – 10%

Hvor mye penger kommer du alene til å bruke på ferie i 2010?

5000 til 10.000 – 25%

11.000 til 20.000 – 30%

21.000 til 30.000 – 16%

31.000 til 40.000 – 6%

Over 50.000 – 1%

Vet ikke/kan ikke svare – 18%

Hva skal du bruke feriepengene på neste sommer (utenom reise)?

Hus og hjem – 37%

Spare – 27%

Nedbetale lån – 15%

Klær og sko – 11%

Fest og moro – 9%

Bil eller båt – 5%

Annet – 11%

Vet ikke/kan ikke svare – 18%

Kilde: FINN reise, www.finn.no/reise

"

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS