Lukasz Brekke1 (5)

Med inspirasjon fra mormor og Noma

I fjor var Lukasz Brekke (25) den yngste deltakeren i NM i kokkekunst. Han hevdet seg ikke helt i toppen, men nå har han fått ett år til med erfaring – samt tre verdifulle måneder i den anerkjente restauranten Noma i København. Han er en av seks deltakere som er i gang andre dag av NM i kokkekunst 2010 i Trondheim.

Publisert

Lukasz Brekke prøvesmaker sammen med commis Kim André Aardal. (Foto: Morten Holt)

Noma ble nylig kåret til verdens beste restaurant, og passerte velkjente El Bulli på listen.

Les mer om kåringen her

– Jeg bruker veldig mye av det jeg lærte de tre månedene på Noma når jeg har komponerer rettene i dag, forteller Lukasz Brekke til Horecanytt.no/Horeca.

Vi testet ett par av smakene, og det smakte helt fortreffelig. Litt senere i dag, fra klokka 13.00 til 14.30, skal juryen teste alle rettene.

Mindre salt, sukker og pepper

"

Lukasz Brekke i gang ved grytene. (Foto: Morten Holt)

– Fra oppholdet på Noma tok jeg blant annet med meg at jeg ikke bruker pepper og dessuten vesentlig mindre salt og sukker når maten skal tilberedes. Jeg bruker blant annet mer røyk, forteller han videre.

Lukasz Brekke var aller sist ut i dag, og konkurrerer i boks 6, som den 12 og siste deltakeren. Han skal levere den siste retten, desserten, klokka 14.30 torsdag.

Begynte i oppvasken

25-årige Brekke, fra Os utenfor Bergen, begynte å jobbe i oppvasken på Bjørnefjorden Gjestetun da han var 14 år.

Etter ungdomsskolen jobbet han som ekstrahjelp, og assisterte kokkene med blant annet å hakke gulrøtter.

Full fart i boksen til Ørjan Johannessen. (Foto: Morten Holt)

Mormor fra Polen ga inspirasjon

– Jeg fikk lyst til å bli kokk, noe også mormor har gitt meg inspirasjon til. Hun er fra Polen, og der har vi mye slekt, mange store familier. Å se hvordan hun disker opp med spennende retter til store familier, har vært fascinerende, har han sagt til Horeca tidligere.

Nå arbeider han på Cornelius Sjørestaurant i Bergen

Skarpskodd konkurranse

Men unggutten fra Os, for øvrig den eneste deltakeren fra Hordaland i årets NM i kokkekunst, har skarpskodd konkurranse i dag.

Der finner vi blant annet Geir Skeies commis i Bocuse d’Or Europe 2008, Ørjan Johannessen, tittelforsvarer fra NM i 2009, Hallvar Ellingsen, bronsemedaljevinneren fra i fjor, Morten Rathe, hans kompanjong på Rica Nidelven, Bjørnar Buserud, og Tor Øyvind Rustaden. Sistnevnte ble blant annet kåret til Årets Grønne Kokk under Smak09.

Les mer om Årets Grønne Kokk 2009 her

Les om NM i kokkekunst 2009 her

Les om Bocuse d’Or Europe 2008 her

Trøndelag og Hedmark

"

Morten Rathe. (Foto: Morten Holt)

Rica Nidelven har to kokker i gang i dag. Den ene, Morten Rathe, har med seg Petter Paulsen som commis. Begge er trøndere, så det er et rent trønderlag.

Ricas andre deltaker er Bjørnar Buserud, opprinnelig fra Roverud like nord for Kongsvinger. Han har med seg Mads Kjøllmo fra Folldal som commis - så det blir et rent Hedmark-lag som representerer Rica Nidelven i den andre boksen.

Kokk og commis

For øvrig er det morsomt å registrere hvordan de forskjellige kokkene behandler sine assistenter.. De aller fleste har en god tone seg i mellom hele dagen, mens andre igjen kjører en atskillig tøffere stil.

I går registrerte vi blant annet at en av commisene fikk utrolig mye kjeft mens konkurransen pågikk. Vi ante en slags "Hellstrøm-stil" fra "Hellstrøm rydder opp"...

Så får vi se i kveld hva som gir best utslag?

Dagens deltakere

Her er de seks deltakerne i dag:

Boks 1: Tor Øyvind Rustaden (Condelica, Drammen). Commis: Anders Lysell

Tor Øyvind Rustaden skal levere først i dag. Forretten skal være klar klokka 13.00. (Foto: Morten Holt)

Boks 2: Ørjan Johannessen (Gastronomisk Institutt, Stavanger). Commis: Lene Søreide.

Ørjan Johannessen og commis Lene Søreide. (Foto: Morten Holt)

Boks 3: Morten Rathe (Rica Nidelven Hotel, Trondheim). Commis: Petter Paulsen

Morten Rathe ble nummer tre i fjor. Sikter han enda høyere i år? I bakgrunnen commis Petter Paulsen. (Foto: Morten Holt)

Boks 4: Hallvar Ellingsen (Kulinarisk Akademi/Arakataka Restaurant, Oslo). Commis: Eirik Medhus

Hallvar Ellingsen arbeider konsentrert under NM i kokkekunst 2010. (Foto: Morten Holt)

Boks 5: Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel, Trondheim). Commis: Mads Kjøllmo

Bjørnar Buserud er en av tre kokker fra Rica Nidelven. Han kommer opprinnelig fra Roverud i Hedmark. (Foto: Morten Holt)

Boks 6: Lukasz Brekke (Cornelius Sjørestaurant, Bergen). Commis: Kim André Aardal

Les om de seks som var i aksjon i går her

Vinneren av konkurransen blir offentliggjort under NM-banketten på Rica Nidelven Hotel i sent i kveld.

Horecanytt.no følger kokurransen utover dagen, og vil komme med endelige resultater i kveld om lag klokka 22.00

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS