Melk illustrasjon foto melk
Melk illustrasjon foto melk

Næringsstoffer i lettproduktene

Har du startet 2010 med et mål om å gå ned noen kilo, men bekymrer deg for at du ikke får i deg nok av de sunne næringsstoffene om du velger lettprodukter? - Velg gjerne de magreste meieriproduktene til hverdags, mener klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ellen Hovland.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Melk.no

– De inneholder like mye vitaminer og mineraler som originalen, det er bare fettinnholdet som er redusert. Noen produkter finnes i flere varianter, hvor fettinnholdet varierer. Et eksempel på dette er melk, forteller Hovland.

Proteiner

Ernæringsmyndighetene anbefaler at vi velger melkevariantene med lite fett til hverdags. Alle melketypene inneholder både like mye kalsium og andre vitaminer og mineraler. Melk er spesielt rik på protein av god kvalitet, B-vitaminer, jod og kalsium.

- Det finnes et stort utvalg av magre meieriprodukter med lite fett. Selv om en større eller mindre andel av fettet er fjernet, er det stort sett like mye av de andre næringsstoffene igjen. Melk og meieriprodukter bidrar med 72 prosent av kalsiuminntaket vårt. Kalsium er viktig for oppbygningen av skjelettet vårt, og spesielt for barn og ungdom i vekst. I tillegg bidrar meieriprodukter med en vesentlig del av vårt inntak av B-vitaminer, som er viktig når kroppen skal omsette karbohydrater, protein og fett til energi, forteller Hovland.

3 om dagen

Tre porsjoner magre meieriprodukter bør være en del av det daglige kostholdet, først og fremst for å sikre kroppens kalsiumbehov.

Om du drikker melk, spiser yoghurt eller ost er en smakssak. Velg lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk, yoghurt og gjerne mager ost til hverdags. Dette gir deg et verdifullt tilskudd av ti vitaminer og mineraler som kroppen trenger i like stor grad om du vil ned i vekt eller holde vekten.

Velg magre meieriprodukter til hverdags

- Når noe, for eksempel fett, fjernes fra en matvare, skjer det av og til at resten av næringsinnholdet oppkonsentreres. Derfor er det for eksempel mer kalsium i en skive lettere ost enn det er i en skive av den vanlige osten. På samme måte er det omtrent dobbelt så mye protein i den magre kesamvarianten som i den originale. Du har derfor ingenting å tape på å velge de magre variantene til hverdags, snarere tvert i mot, sier Hovland.

Fakta:

- Helmelk inneholder 3,9 % fett.

- Lettmelk inneholder 1 eller 1,5 % fett, avhengig av produsent.

- Ekstra lett melk inneholder 0,5 eller 0,7 % fett, avhengig av produsent.

- Skummet melk inneholder 0,1 % fett.

Tre glass melk dekker*

- 53 % av dagsbehovet for jod

- 58 % for dagsbehovet for vitamin B2

- 72 % av dagsbehovet for kalsium

- hele dagsbehovet for vitamin B12

*for en kvinne på 20-60 år

Tre porsjoner meieriprodukter kan for eksempel være

- 3 glass melk (4,5 dl)

eller

- 1 glass melk (1,5 dl)

- 1 beger yoghurt

- 2 skiver med gulost

Powered by Labrador CMS