Potet-colourbox
Potet-colourbox

Nordmenn spiser minst poteter i Europa

Nordmenn spiser minst poteter i Europa. De de siste tallene viser at det norske potetkonsumet nådde en ny bunnrekord i 2009. Samtidig tar brød og kornprodukter, som frossenpizza, i stadig større grad potetens plass på norske middagsbord. Nå tar EU og den italienske stat affære og skal gjennom økt import av nypoteter fra middelhavslandene snu utvikling i Norge.

Publisert

Nordmenn spiser stadig færre poteter. (Illustrasjonsfoto, Bama)

- Vi tror tidsklemma har mye av skylden for at nordmenn stadig oftere dropper poteten fra middagsbordene. En annen årsak er trolig at potetsesongen i Norge er for kort til å gi en tilfredsstillende tilgang av nypoteter til norske butikker i vinterhalvåret. Vi tror at økt import av nytpoteter fra EU kan bidra til å snu utviklingen i Norge, sier den italienske potetnæringens talsmann, Augusto Renella.

Norge på Europa-bunnen

De siste sammenlignbare tallene fra FAOSTAT viser at Norge ligger på europabunnen i potetspising. Med kun 32 kilo pr innbygger endte vi klart bak land som Storbritannia med 114 kilo pr innbygger og Irland med 104 kilo pr innbygger.

Selv det pastaspisende landet Italia endte foran Norge med et konsum på 39 kg poteter pr innbygger. På topp lå Hvite-Russland hvor det spises hele 337 kilo poteter pr innbygger. Det vil si nesten 300 kilo mer enn i Norge.

Spiser stadig færre poteter

Nå viser siste års tall fra SSB at utviklingen har forverret seg, for i 2009 nådde potetkonsumet i Norge en ny bunnrekord med kun 25,1 kg konsumerte poteter pr innbygger.

Dette er et fall på nærmere 30 prosent de siste ti årene. Ingen andre land i Europa har hatt en tilsvarende negativ utvikling.

Brødprodukter tar potens plass

SSB-tallene som nå er gjennomgått og analysert av Augusto Renella, viser også at det i hovedsak er brød- og kornprodukter som erstatter poteten ved norske middagsbord.

Nordmenn spiser minst poteter i Europa.

Dette kan skyldes at produkter som frossenpizzaen er et raskere alternativ for norske familier i tidsklemma.

Samtidig tror Renella at den korte norske potetsesongen bidrar til at norske butikker ikke har et tilfredsstillende utvalg av nypoteter som er kjent for å ha bedre kulinariske egenskaper enn vanlige norske poteter.

Nypoteter fra EU skal snu utviklingen i Norge

De europeiske landene rundt middelhavet er største produsenter av nypoteter. Nå har EU, den italienske stat, og den italienske bransjeorganisasjonen, Italpatate and Unapa, bestemt seg for å snu utviklingen.

De starter blant annet en sjarmoffensiv rettet mot norske forbrukere for å øke fokuset på nypoteten som delikatesse. Målet er å lære oss nye, spennende måter å bruke nypoteter i matlagingen. Blant annet blir det arrangert en egen nypotetuke i Trondheims restaurantnæring der den italienske Michelin-stjernekokken, Vincezo Cammerucci, har utfordret trønderske kokker til å finne nye, spennende måter å bruke poteten på i matlagingen.

- Nypoteten blir i Italia og andre middelhavsland brukt som en delikatesse ved middagsbordene. Gjennom å øke tilgangen og fokuset på nypoteter i Norge, tror vi derfor det er mulig å få nordmenn til å spise mer poteter, sier Renella.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS