Stappe-m-kjottboller-Foyns

Potetstappe med tilbehør

På Foyn’s Spiseria i Sarpsborg er menyene snudd på hodet: Ikke pølse, burger, kylling eller kjøttboller med potetstappe, men potetstappe med pølse, burger, kylling eller kjøttboller.

Publisert

Sakawrat Kaastlansen serverer potetstappe med kjøttboller. (Foto: Odd H. Vanebo)

Det skriver bladet FastFood i sin siste utgave. Ishockeylegenden Stephen Foyn (51) står bak det Kysten Rundt-profilerte Foyn’s Spiseria ved E6. Hvor gatekjøkkenet lever i symbiose med McDonald’s, en Statoil-stasjon, Tu Wok Thai Restaurant og Dolly Dimple’s.

En skikkelig oase på Borg, ved den sterkt trafikkerte ferdselsåren mellom Oslo og Strömstad/Göteborg. De fem deler utvendige sitteplasser, E6 Borg Foodcourt, som gjør avkjørselen fra E6 til Sarpsborg til et naturlig stoppested.

Bedriftshemmelighet

Foyn’s eksponerer seg på hjemmesiden med den originale vrien: ”Prøv vår hjemmelagede potetstappe, den er berømt i Sarpsborg og over hele Østfold.” – Det har vi dekning for, fremholder Stephen Foyn. Stappen lages helt fra grunnen av, med kjente ingrediensen – men også noen ukjente. Ja, stappen er vår lille bedriftshemmelighet.

I det hele tatt, gatekjøkkenet er tuftet på en kvalitetsmeny: –Vi serverer alt som et tradisjonelt gatekjøkken har på menyen. Men vel å merke ingen ferdiglagde retter, vi lager mens gjesten venter og ser på.

En skjebnens tilskikkelse

Det var en skjebnens tilskikkelse at en av Norges mest kjente ishockeyspillere gjennom tidene – Spartas egen legende, havnet i fastfoodbransjen. – Jeg kom tilfeldigvis over et ledig gatekjøkkenlokale på torget i Sarpsborg. Der startet. Siden har det gått slag i slag, fram til nåværende Foyn’s Spiseria som er det fjerde – eller kanskje det femte?

Stephen prøver å erindre, men er ikke helt sikker. I alle fall har virksomheten hatt en kontinuerlig organisk vekst som har gjort at gamle lokaler i tur og orden er blitt for små. Foyn’s på Borg har nådd en årsomsetning på mellom sju og åtte millioner kroner. Det heter seg at fast food er så usunt, men Stephen er ikke blitt feit av sin originale. Og han protesterer på at den hurtigmaten han serverer, er usunn. – Jeg får det til å gå rundt, og da er jeg fornøyd. Skulle gjerne hatt enda litt bedre marginer, sier han.

Kjøpesentertankegang

Kundegrunnlaget? – En god miks av faste kunder fra Sarpsborg og nærområdet, som vil si store deler av Østfold, og passant på E6.

Fem konkurrenter på ett brett åpner gjerne for alt fra åpent fiendskap til godt samarbeid. På Borg? – Vi har et greit forhold til hverandre, alle fem. Noe samarbeid er det også. Vi samarbeider med McDonald’s om containere og den slags. Det fungerer bra. Foodcourten er det utleier som har sørget for. Han vil ha størst mulig trafikk, og det vil selvfølgelig vi også. Jo da, dette er kjøpesentertankegang: Flere i samme bransje på ett sted, skaper synergi. Her er noe for enhver smak.

Ishockeybord

Fast møtested for Sparta-supporterne? – Nei, Foyn’s er jo et gatekjøkken. Jeg er jo med i miljøet fremdeles. Sitter i Spartas sportslige utvalg. Noen av gutta møtes nokså regelmessig over en kaffekopp på Foyn’s, bekrefter Stephen Foyn.

Fastfood.no

"

Foyn`s er Kysten Rundt-profilert. Utenfor foodcourt - felles sitteplasser for restaurantene som ligger på rekke og rad. (Foto: Odd H. Vanebo)

Powered by Labrador CMS